ΗΠΑ: Τρεις συλλήψεις για τρομοκρατία - Σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε κτήριο με μετανάστες

ΗΠΑ: Τρεις συλλήψεις για τρομοκρατία - Σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε κτήριο με μετανάστες

Οι ύποπτοι πιστεύεται ότι σχεδίαζαν να εξαπολύσουν την επίθεση μια ημέρα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

 

Οι Αρχές του Κάνσας συνέλαβαν την Παρασκευή (14/10) τρεις άνδρες τους οποίους κατηγορούν ότι συνωμοτούσαν με σκοπό τη διάπραξη μιας βομβιστικής επίθεσης με στόχο ένα κτήριο στο δυτικό τμήμα της πολιτείας όπου ζούσαν 120 άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες μουσουλμάνοι μετανάστες από τη Σομαλία, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το ένα από τα διαμερίσματα ως τζαμί.

Οι τρεις άνδρες, ο Κέρτις Άλεν, 49 ετών, ο Γκάβιν Ράιτ, 49, και ο Πάτρικ Γιουτζίν Στάιν, 47, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη χρήση ενός όπλου μαζικής καταστροφής στο Γκάρντεν Σίτι του Κάνσας, ανέφερε ο Τομ Μπιλ, υπηρεσιακός ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Περιφέρειας του Κάνσας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουίτσιτα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι κατηγορούμενοι είναι μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι ομοσπονδιακές, οι πολιτειακές και οι τοπικές Αρχές διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με το σχέδιο των τριών επί οκτώ μήνες, καθώς οι ύποπτοι έκαναν κατόπτευση των πιθανών στόχων τους, συγκέντρωναν οπλισμό και εκρηκτικές ύλες και συνέτασσαν ένα μανιφέστο που θα δημοσιευόταν μετά την επίθεση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
«Πολλοί πολίτες του Κάνσας μπορεί να το θεωρήσουν απίστευτο, όπως και εγώ, ότι τέτοια πράγματα συνέβησαν εδώ», ανέφερε ο Μπιλ.

Η έρευνα σε βάρος των τριών ανδρών διεξαγόταν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης έρευνας για τρομοκρατία η οποία επικεντρώθηκε σε παραστρατιωτικές οργανώσεις του νοτιοδυτικού Κάνσας, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI). Τα μέλη των οργανώσεων αυτών τρέφουν αντικυβερνητικές, αντιμουσουλμανικές και αντιμεταναστευτικές πεποιθήσεις, σύμφωνα με το έγγραφο, που ήταν συνημμένο στο κατηγορητήριο.

Το FBI αξιοποίησε έναν πληροφοριοδότη που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, της Δύναμης Ασφάλειας του Κάνσας, για να συγκεντρώσει στοιχεία. Οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν μέλη μιας μικρότερης οργάνωσης, που αυτοαποκαλείται οι Σταυροφόροι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Αφού εξέτασαν στόχους όπως εκκλησίες που βοηθούσαν Σομαλούς μετανάστες ή δημόσιους λειτουργούς, οι ύποπτοι κατέληξαν στο κτήριο στο Γκάρντεν Σίτι. Σχεδίαζαν να τοποθετήσουν οχήματα παγιδευμένα με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών στις τέσσερις γωνίες της πολυκατοικίας, σύμφωνα με εισαγγελείς.

Οι Αρχές δεν πιστεύουν ότι οι ύποπτοι σχετίζονται με κάποια μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ούτε και ότι η απειλή συνεχίζει να υφίσταται, σύμφωνα με στελέχη του FBI. 

Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.