ΗΠΑ: Το ΙΚ χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες - Καταγγελίες από Δαμασκό

Newsroom Newsroom

ΗΠΑ: Το ΙΚ χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες - Καταγγελίες από Δαμασκό

Η τύχη των 1,5 εκατομμυρίων κατοίκων της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ εγείρει ανησυχίες.

Οι κάτοικοι της Μοσούλης «κρατούνται όμηροι παρά τη θέλησή τους» εντός της πόλης από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι τους χρησιμοποιούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» κατά την επέλαση των ιρακινών δυνάμεων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου.

«Αυτό γίνεται εδώ και πολλές εβδομάδες», οι άμαχοι κρατούνται όμηροι στην πόλη «και δεν έχουμε δει την κατάσταση να αλλάζει» μετά την έναρξη των επιχειρήσεων τη Δευτέρα, σημείωσε ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Δεν παρατηρείται μαζική έξοδος αμάχων κι αυτό συμβαίνει διότι τους κρατούν ομήρους με τη βία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο διεθνής συνασπισμός και το Ιράκ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την πόλη, σχεδιάζοντας να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής και υποδομές για την παροχή βοήθειας.

Όμως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν αντιθέτως να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τον πληθυσμό να φύγει, με στόχο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς με αποτέλεσμα να καταστεί ακόμη δυσκολότερη η κατάληψη της πόλης.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να οριστούν ασφαλείς διάδρομοι προκειμένου οι άμαχοι να μπορέσουν να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα των επιχειρήσεων, οι ιρακινές δυνάμεις συνέχισαν να προσεγγίζουν τη Μοσούλη. Προτού καταφέρουν να φθάσουν στα περίχωρα της πόλης, όπου έχουν αποσυρθεί 3.000 έως 4.500 βαριά οπλισμένοι τζιχαντιστές, οι ιρακινές δυνάμεις πρέπει να διασχίσουν περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

«Πρέπει να προχωρήσουν σε πολλές επιπλέον κινήσεις προτού εισέλθουν» στην πόλη, επισήμανε ο Ντέιβις. «Βρισκόμαστε στην αρχή, θα χρειαστεί χρόνος. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μακρά και σκληρή μάχη» τόνισε ο αξιωματικός.

Οι ΗΠΑ συνεπικουρούν τις ιρακινές δυνάμεις εξαπολύοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς, παρέχοντας υλικοτεχνική βοήθεια και στρατιωτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Ντέιβις, περίπου 100 Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή πλησίον της γραμμής του μετώπου, παρέχοντας βοήθεια στις ιρακινές ειδικές δυνάμεις ή βοηθώντας τις ιρακινές δυνάμεις να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο συνασπισμός.

«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτρέψουν στους τζιχαντιστές του ΙΚ να περάσουν από τη Μοσούλη στη Συρία»

Από την πλευρά του, ο στρατός της Συρίας κατηγόρησε πάντως σήμερα το διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), και ειδικά τους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες, ότι σχεδιάζουν να επιτρέψουν στους τζιχαντιστές να διαφύγουν από τη Μοσούλη του Ιράκ και να περάσουν στο συριακό έδαφος, διαμηνύοντας πως θα εμποδίσει αυτή την εξέλιξη χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει.

Μια ανακοίνωση του συριακού στρατιωτικού επιτελείου καταγγέλλει ότι τα αμερικανικά σχέδια συμπεριλαμβάνουν την εξασφάλιση διαδρόμων και ασφαλών διελεύσεων στη Συρία ώστε να μπορέσουν οι τζιχαντιστές να ανασυνταχθούν, να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν «νέες πραγματικότητες στα πεδία της μάχης» στην ανατολική Συρία.

«Κάθε προσπάθεια διάσχισης των συνόρων αποτελεί επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας (...). Θα αντιμετωπιστεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συριακού στρατού, την οποία μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved