ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη-Βόμβα: Ο ρόλος Ομπάμα-Κλίντον και τα απόρρητα emails για να δεχτεί ο Τσίπρας το Μνημόνιο

Αποκάλυψη-Βόμβα: Ο ρόλος Ομπάμα-Κλίντον και τα απόρρητα emails για να δεχτεί ο Τσίπρας το Μνημόνιο

Τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Μπιλ Κλίντον με στόχο να επηρεάσουν την Ελλάδα να δεχτεί τους σκληρούς όρους λιτότητας της ΕΕ το 2015, αποκάλυψε η σελίδα WikiLeaks, όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε απόρρητο email μεταξύ του Τζον Ποντέστα, επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, και της επικεφαλής προσωπικού του Μπιλ Κλίντον, Τίνας Φλάουρνοι.

ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Η WIKILEAKS ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΟΜΠΑΜΑ-ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΟΥ 2015 ΑΠΌ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Συγκεκριμένα, η WikiLeaks διέρρευσε πριν λίγες μέρες την αλληλογραφία της 10ης Ιουλίου 2015, στην οποία ο Ποντέστα ρωτά την Φλάουρνοι, αν ο πρώην πρόεδρος Κλίντον θα μπορούσε να μιλήσει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν Κλίντον (WJC) έχει οικειότητα με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα προκειμένου να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει με τη συμφωνία», ρωτά ο Ποντέστα, στο οποίο η Φλάουρνοι απαντά λέγοντας ότι ο Κλίντον θα κάνει το τηλεφώνημα, αλλά ότι το «άμεσο ερώτημα του είναι – πιέζουμε ανάλογα και την Μέρκελ;».

(Δείτε ΕΔΩ το επίμαχο email)

Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την χρονική περίοδο, η Ελλάδα απέρριπτε τα μέτρα λιτότητας που προσπαθούσε να επιβάλλει η ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ και απειλούσε να αθετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, απειλώντας ότι θα αποχωρήσει από την Ένωση, έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρότρυνε τον ελληνικό λαό να πει «όχι στα τελεσίγραφα, όχι στον εκβιασμό». Σε αυτήν την κατεύθυνση οι Έλληνες επέλεξαν να πουν «όχι» στη συμφωνία μέσω της κάλπης στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Όμως ένα ακόμη απόσπασμα email από την αλληλογραφία της ίδιας ημέρας αφορά επίσης στην Ελλάδα. Σε συνέχεια της συνομιλίας για την επικοινωνία Κλίντον-Τσίπρα, ο Αμπιτά Ντεσάι, πολιτικός σύμβουλος εξωτερικών του Μπιλ Κλίντον, επικοινωνεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον επικεφαλής προσωπικού του Προέδρου Ομπάμα, Ντένις Μακ Ντόναφ.

«Είμαστε ήδη σε στενή επαφή με τους οικείους της Μέρκελ αυτή την εβδομάδα λίγο πριν την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στη Βοσνία και δεδομένης της επίσκεψης της Άνγκελας Μέρκελ στη Βοσνία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οποιαδήποτε επικοινωνία με τη Μέρκελ θα ήταν εύκολη και θα εκλαμβανόταν ως σχετικά αθώα - αν χρειάζεται να πιέσουμε την Μέρκελ – στην περίπτωση που ο Κλίντον καλούσε τηλεφωνικά τη Μέρκελ με πρόφαση την παροχή συμβουλών από την εμπειρία της στη Βοσνία και στη συνέχεια άνετα θα μπορούσε σε δεύτερο χρόνο να ρωτήσει σχετικά με το ελληνικό ζήτημα», δήλωσε ο Ντεσάι.

«Θα επικροτούσαμε μια τέτοιου τύπου παρέμβαση προς την Καγκελάριο με τον τρόπο που προτείνετε», απαντά ο Μακ Ντόναφ. «Αν έχετε χρόνο αύριο το πρωί στη Σρεμπρένιτσα, ένα τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο».

Ο Μακ Ντόναφ συνέχισε την επικοινωνία περιγράφοντας τα σημεία που θα έπρεπε ο Μπιλ Κλίντον να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, με έμφαση «στη σημασία της παραμονής στο ευρώ, τόσο για γεωπολιτικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους».

«Είναι πρόθυμος να το κάνει και είμαστε όλοι πρόθυμοι να βοηθήσουμε», δήλωσε ο Ντεσάι. «Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με το προσωπικό τη Μέρκελ πριν από την αναχώρηση και ελπίζουμε σε επικοινωνία με την ίδια αύριο. Επίσης θα επικοινωνήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα αύριο το πρωί, όταν προσγειωθούμε στο Σεράγεβο».

Έως τις 11 Ιουλίου, η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ / ΔΝΤ είχε επιτευχθεί και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε συμφωνήσει σε νέες αυξήσεις στη φορολογία και περικοπές στο δημόσιο τομέα. Μιλώντας μετά τη συμφωνία, είχε μάλιστα δηλώσει: «Είναι εθνικό μας καθήκον να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό και στην Ευρωζώνη».

«Περιέργως», σχολιάζει σχετικά η ιστοσελίδα Russia Today, «ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε λίγο αργότερα στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας του Κλίντον τον Σεπτέμβριο του 2015, και έδωσε συνέντευξη στον ίδιο τον Μπιλ Κλίντον».

Σχετικές ειδήσεις