ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο σοκ: Τούρκος αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα (vids+pics)

Παγκόσμιο σοκ: Τούρκος αστυνομικός σκότωσε εν ψυχρώ τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα (vids+pics)

Νεκρός από πυρά αστυνομικού, κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας στην Άγκυρα, έπεσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ - Τι φώναζε ο δράστης πριν ανοίξει πυρ - Η αντίδραση του Πούτιν - Παγκόσμιο σοκ από την εν ψυχρώ δολοφονία - Ραγδαίες εξελίξεις - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες

Το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετέδωσε ότι ο 62χρονος πρεσβευτής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση, ενώ η είδηση επιβεβαιώθηκε και επίσημα, λίγη ώρα αργότερα, από το ρωσικό ΥΠΕΞ το οποίο έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, ενημέρωσε ότι η Ρωσία θα θέσει θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια. Η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

«Ήταν μια τρομοκρατική πράξη. Μια άγρια και απάνθρωπη δολοφονία και οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Δείτε τη σοκαριστική στιγμή της επίθεσης

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ένοπλος, λίγο πριν την επίθεση, φώναξε «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», αλλά και «εκδίκηση για το Χαλέπι».

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, o Καρλόφ δέχτηκε τα πυρά τη στιγμή που εκφωνούσε ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Ρωσία με τα μάτια των Τούρκων», στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, ήταν εν ενεργεία αστυνομικός στη μονάδα αποκατάστασης της τάξης, ενώ το όνομά του είναι Mert Altintas.

Εξετάστηκε μάλιστα αρχικά το ενδεχόμενο ο 22χρονος Altintas να ήταν μέλος της ασφάλειας της έκθεσης ή ακόμα και του ίδιου του Καρλόφ, αφού στεκόταν (ανενόχλητος) πίσω από τον πρεσβευτή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Φωτογραφία ντοκουμέντο του Καρλόφ λίγο πριν την επίθεση:

presvis2

Ο δράστης, ο οποίος φέρεται να φώναζε επίσης «θα πληρώσετε γι΄ αυτό που κάνετε στη Συρία» μπήκε στην γκαλερί όπου γινόταν μια έκθεση φωτογραφίας με αστυνομική ταυτότητα και φορώντας κοστούμι.

Σύμφωνα, δε, με άλλα δημοσιεύματα φώναζε επίσης: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ», αλλά και (όπως ανέφερε Τούρκος δημοσιογράφος): «Μην ξεχνάτε το Χαλέπι και τη Συρία, όσο τ’ αδέλφια μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα είστε. Όποιος έχει μερίδιο ευθύνης για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

drastis

Τελικά, οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας επιβεβαίωσαν ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσίας ήταν πράγματι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο Αλτιντάς είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.

Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Αλτιντάς είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς τον βαραίνουν υποψίες ότι είχε συνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν, το Χιζμέτ, το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου. Όπως διευκρινίστηκε, δε, φέρεται να ήταν ακόμα εν εν ενέργεια έχοντας πάρει άδεια.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο Αλτιντάς παρεισέφρησε στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας που μιλούσε ο Καρλόφ, μεταμφιεσμένος σε αστυνομικός, ενώ παρουσίασε αστυνομική ταυτότητα η οποία εντοπίστηκε πάνω του. Αρχικά έγινε λόγος για πλαστή ταυτότητα, ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για την πραγματική του.

Φώναξε επίσης ότι η «Ρωσία θα βιώσει την εκδίκηση για τη Συρία» πριν πυροβολήσει 30 με 35 φορές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου ανέφερε ότι η δολοφονία προκάλεσε «βαθιά» θλίψη στην Τουρκία και σημείωσε ότι διαπράχθηκε ενώ η Άγκυρα και η Μόσχα βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσέγγισης.

Επιβεβαίωσε επίσης την ταυτότητα του δράστη ο οποίος είναι εν ενεργεία αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων καταστολής της 'Αγκυρας, απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης και γεννημένος στο Αϊδίνιο.

astinomikos



Ο κ. Σοϊλού, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στο ρωσικό λαό, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες, δεν κατέστη δυνατή η διάσωση του πρέσβη του οποίου ο θάνατος διαπιστώθηκε στις 7:53 στο νοσοκομείο που διακομίστηκε.

Όσο για τους τραυματίες από τους 30-35 πυροβολισμούς του δράστη, είναι τελικά τρεις, μεταξύ των οποίων και ένας ομογενής, ο Τάσος(Αναστάσιος) Ζιμπυρικάκης, γιος γνωστού νεφρολόγου στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αρχές τώρα εστιάζουν τις έρευνες στο στενό κύκλο του δράστη, καθώς οι υποψίες στρέφονται στο δίκτυο του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, που είχε εισχωρήσει στην αστυνομία. Στο μεταξύ προσήχθησαν η μητέρα και η αδελφή του δράστη και μεταφέρθηκαν στην ασφάλεια.

Ο Γκιουλέν αρνήθηκε πάντως οποιαδήποτε ανάμιξη, χαρακτηρίζοντας ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια τη δολοφονία.

Δείτε LIVE εικονα από το σημείο:


Rus Büyükelçisi Ankara'da saldırıya uğradı

Κατά τη Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία εκτίμησε πως πρόκειται για μια επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής, λίγες ώρες μάλιστα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

drastis2

Αρχικά, οι πληροφορίες σχετικά με τον ένοπλο ήταν συγκεχυμένες, καθώς δημοσιεύματα τον ήθελαν να παραμένει στο χώρο και να ακούγονται πυρά, με την τουρκική αστυνομία να διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό του. Λίγη ώρα ωστόσο αργότερα δημοσιεύματα επισήμαναν πως ο δράστης δέχθηκε πυρά αστυνομικών και έπεσε νεκρός.

drastis3

Ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Την περιοχή απέκλεισαν αμέσως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα πρώτα βίντεο, επικράτησε πανικός. Στο σημείο φέρεται, κατά δημοσιεύματα που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, να έφθασε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Η αιματηρή επίθεση εναντίον του Ρώσου διπλωμάτη έγινε στην Άγκυρα, στα εγκαίνια μιας έκθεσης στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης, όπου είχε κληθεί να παρευρεθεί ο πρέσβης της Ρωσίας.

Σαφές μήνυμα Πούτιν: Βρείτε μου ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και είχε διαβουλεύσεις τόσο με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και με τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν, λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα ως «πρόκληση» για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα θέλει να μάθει με βεβαιότητα ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση εναντίον του Αντρέι Καρλόφ.

«Η ρωσική επιτροπή ερευνών έχει ανοίξει ήδη ποινική δικογραφία για αυτή την δολοφονική επίθεση. Έχει δοθεί εντολή στην επιτροπή να συγκροτήσει ομάδα εργασίας που θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συμμετάσχει στις έρευνες σε συνεργασία με τους τούρκους ομολόγους της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν αυτό συμφωνήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνομιλία που πραγματοποίησαν.

«Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε το δολοφόνο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας, τέλος, τη δολοφονία μια «πρόκληση με στόχο να υπονομεύσει την εξομάλυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και την προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης του συριακού πολέμου που κάνουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και άλλες χώρες».

Ερντογάν: Προβοκάτσια που θα αποτύχει

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε, με τη σειρά του, τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, καταγγέλλοντας μια «προβοκάτσια» με στόχο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι συνομίλησε με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι στόχος της δολοφονίας ήταν να πληγεί η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συμφώνησαν με τον Πούτιν πως η συνεργασία της Άγκυρας με τη Μόσχα και η αμοιβαία αλληλεγγύη, όχι μόνο δεν θα διαταραχθούν, αλλά αντίθετα θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαίωσε επίσης ότι ο δράστης της επίθεσης ονομαζόταν Mevlut Mert Altintas και ήταν επί δυόμισι χρόνια στέλεχος μιας μονάδας αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε ακόμα την επίθεση μια ενέργεια η οποία στρέφεται εναντίον του τουρκικού λαού και του τουρκικού κράτους, ενώ επέμεινε πως πρόκειται για μια ξεκάθαρη προβοκάτσια για να πληγεί η διμερής σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Ανέφερε, δε, πως την ίδια άποψη εξέφερε και ο Πούτιν στη συνδιάλεξή τους.

Για τον αρχηγό, τέλος, του τουρκικού κράτους, η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά στην απομάκρυνση των αμάχων από το Χαλέπι της Συρίας αποδεικνύει την αμοιβαία αλληλεγγύη.

«Η σχέση Τουρκίας-Ρωσίας είναι σημαντική τόσο για την τουρκική κυβέρνηση όσο και για την περιοχή», συμπλήρωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας προς όσους θέλουν να την πλήξουν πως «δεν θα το επιτύχουν».

rwsos presvis copy

Ένας πόλεμος νέου... τύπου

«Ο Ρώσος πρέσβης έπεσε θύμα ενός πολέμου νέου τύπου στον οποίο δεν υπάρχουν μέτωπα» εκτιμά πάντως η μεγαλύτερη μερίδα των διπλωματών στη Ρωσία.

Τονίζουν μάλιστα ότι ο ίδιος ο Ερντογάν δεν ευθύνεται άμεσα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. «Πώς θα μπορούσε να ευθύνεται άλλωστε αφού δεν ενδιαφέρεται για άλλη μια επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία. Μπορεί όμως να ευθύνεται έμμεσα για το συμβάν, γιατί με τους καθαρισμούς του εξασθένισε τις αρχές ασφαλείας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

«Η απάνθρωπη επίθεση αποβλέπει στην υπονόμευση των συλλογικών προσπαθειών με στόχο την ταχύτατη επίτευξη της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία, καθώς και της διαδικασίας εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων», σημειώνει στο μεταξύ το ρωσικό ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας:

«Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές στενότατη συνεργασία με εκπροσώπους των ανακριτικών αρχών της Ρωσίας προκειμένου να διενεργηθεί μια λεπτομερή έρευνα όλων των περιστατικών αυτού του βαρβαρικού εγκλήματος και να εξευρεθούν και να τιμωρηθούν οι οργανωτές του».

Καταλήγοντας, το ρωσικό υπουργείο σημειώνει ότι «το συμβάν μας υποχρεώνει να διεξαγάγουμε ακόμα πιο ασυμβίβαστο αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της».

«Η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή να επισκιάσει την τουρκορωσική φιλία»

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει η δολοφονία του ρώσου πρέσβη να «επισκιάσει» την τουρκορωσική φιλία, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια και την καταδίκη του για τη «χαμερπή τρομοκρατική επίθεση».

Η ανακοίνωση, η οποία αποτίει φόρο τιμής στο Ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ χαρακτηρίζοντας τον έναν αξιοσέβαστο διπλωμάτη, τονίζει επίσης πως ο δράστης «εξουδετερώθηκε», ενώ «όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Στόχος της δολοφονικής επίθεσης οι ρωσοτουρκικές σχέσεις»

Την άποψη ότι η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στόχευε να βλάψει τις σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας, εξέφρασε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Αυτή η ειδεχθής δολοφονία είχε στόχο να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Το τρομοκρατικό αυτό κτύπημα μπορεί να αποτελεί προβοκάτσια με στόχο να πλήξει την άνοδο των διμερών σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας. Αν πράγματι είναι έτσι τότε θέλω να πιστεύω ότι οι οργανωτές αυτού του βάρβαρου πλήγματος δεν θα πετύχουν το στόχο τους και δεν θα έχουμε νέα περίοδο ψύχρανσης των σχέσεων με την Τουρκία», τόνισε τέλος ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίτ Σλούτσκι.

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Μόσχα η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν με θέμα την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία, καθώς ήδη έφθασε στη ρωσική πρωτεύουσα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Δείτε ΕΔΩ τι δήλωσε κατά την άφιξή του).

«Εκτιμώ πως παρά την τρομερή τραγωδία που εκ των πραγμάτων θα επισκιάσει τις συνομιλίες αυτές η Μόσχα και η Άγκυρα πρέπει να επισπεύσουν τη διαδικασία για όλα τα θέματα της ατζέντας που συμφωνήθηκαν», εκτίμησε ο Σλούτσκι.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη

Ποιος ήταν ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Καρλόφ

Σαφές μήνυμα Πούτιν: Βρείτε μου ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη

Ερντογάν: Προβοκάτσια που θα αποτύχει

Η πρώτη αντίδραση του Πούτιν

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τουρκία – Πυροβολισμοί και κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα

Καρέ - καρέ η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα

Γκιουλέν για δολοφονία Ρώσου πρέσβη: Ειδεχθής τρομοκρατική ενέργεια

Συγκλονιστικό βίντεο: Η γυναίκα του Αντρέι Καρλόφ μαθαίνει για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του

Ένας ομογενής ανάμεσα στους τραυματίες

Θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θέτει η Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν

Συνελήφθησαν η μητέρα και η αδελφή του δράστη

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει την επίθεση

Η Τερέζα Μέι εξέφρασε την ανησυχία της για την επίθεση

Κανονικά η τριμερής συνάντηση Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη Συρία

Δήμαρχος Άγκυρας: Η επίθεση είχε στόχο τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας

Σχετικές ειδήσεις