ΚΟΣΜΟΣ

«Βαθιά συλλυπητήριά» των Ευρωπαίων ηγετών στη Μέρκελ – Χείρα βοηθείας από Ομπάμα

«Βαθιά συλλυπητήριά» των Ευρωπαίων ηγετών στη Μέρκελ – Χείρα βοηθείας από Ομπάμα

Βερολίνο: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε σήμερα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας σχετικά με την πολυαίμακτη τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε την Δευτέρα (19/12) σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Οι ηγέτες «εξέφρασαν τα βαθιά τους συλλυπητήρια» στην καγκελάριο για τα θύματα της επίθεσης στην Μπραϊτσάιτπλατς, ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Τη διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν τη βοήθεια των χωρών τους για να διαλευκανθεί η επίθεση και επέμειναν στην ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Συνδρομή των υπηρεσιών ασφαλειών των ΗΠΑ πρόσφερε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες βράδυ στην καγκελάριο για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών στις έρευνας για την επίθεση.

Ο Ομπάμα, ο οποίος κάνει διακοπές στη Χαβάη, υπογράμμισε ότι «καμιά επίθεση δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ, όπως και της Γερμανίας, να «συντρίψουν την τρομοκρατία σε όλες της μορφές της».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την «αταλάντευτη ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ στις κοινές μας προσπάθειες για την εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας».

Η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, την οποία η Μέρκελ χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια», στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ενώ άλλοι 48 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 18 είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Η Γερμανία μέχρι χθες δεν είχε υποστεί πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτές της Γαλλίας ή του Βελγίου.

Σχετικές ειδήσεις