ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Τουρκία! «Έρχεται εμφύλιος σε περίπτωση που…»

Σάλος στην Τουρκία! «Έρχεται εμφύλιος σε περίπτωση που…»

Την παραίτηση του, αφού προκάλεσε κατακραυγή προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο «εμφυλίου πολέμου» στην περίπτωση που οι πολίτες απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία, τον Απρίλιο, υπέβαλε βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το περιστατικό αποτυπώνει το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Τουρκία, δύο μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν δεν ξεπεράσουμε το 50%, εάν δεν κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα, προετοιμαστείτε για εμφύλιο», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Οζάν Ερντέμ, αναπληρωτής επικεφαλής του AKP στην επαρχία Μανίσα (δυτικά).

Η δήλωσή του πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τους κυβερνώντες ότι επιτρέπουν να πλανάται η σκιά του χάους πάνω από τη χώρα υιοθετώντας τη ρητορική των απειλών.

Ο Ερντέμ υπέβαλε έτσι την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν.

«Οι δηλώσεις μου παρουσιάστηκαν με ένα τρόπο που δεν αντανακλά αυτό ήθελα να πω» τόνισε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.