ΚΟΣΜΟΣ

Κατά του ΝΑΤΟ ο Ιρανός πρόεδρος

Κατά του ΝΑΤΟ ο Ιρανός πρόεδρος
Βαριές κατηγορίες για τη δράση του ΝΑΤΟ στον Κόλπο εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ...

Βαριές κατηγορίες για τη δράση του ΝΑΤΟ στον Κόλπο εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ , ζητώντας την απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων του ΒορειοΑτλαντικού Συμφώνου από την ευρύτερη περιοχή.


Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε ότι η παραμονή των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.


Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στον Κόλπο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αχμαντινεζάντ σημείωσε ότι "οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αποτρέψει συγκρούσεις και ενδεχόμενες συγκρούσεις είναι καλοδεχούμενο. Και δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μια αντιπαράθεση".

"Όμως πιστεύω ότι η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα στο πρόβλημα αυτό είναι οι ξένες δυνάμεις να φύγουν από τον Κόλπο. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να βρίσκονται στον Κόλπο", δήλωσε.

Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενίσχυσαν την παρουσία τους τα περασμένα χρόνια στον Κόλπο. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, διαθέτουν ναυτική βάση στο Μπαχρέιν και η Γαλλία άνοιξε μία το 2009 στο Αμπού Ντάμπι, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από τις ιρανικές ακτές.

"Οι χώρες της περιοχής μπορούν μόνες τους να εδραιώσουν και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους", προσέθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Μπορώ να σας δηλώσω σήμερα κατηγορηματικά ότι αν το ΝΑΤΟ --οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις-- έφευγαν από τον Κόλπο και τη θάλασσα του Ομάν, το Ιράν θα επαγρυπνούσε για (...) την ασφάλεια της περιοχής", κατέληξε.