ΚΟΣΜΟΣ

Σειρήνες πολέμου: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε πύραυλο κατά της Ιαπωνίας (Pics+Vids)

Σειρήνες πολέμου: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε πύραυλο κατά της Ιαπωνίας (Pics+Vids)

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο τις πρώτες πρωινές ώρες της 29ης Αυγούστου από χώρο κοντά στην πρωτεύουσά της Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΠΥΡΑΥΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ - ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΧΟΚΑΙΝΤΟ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να αναζητήσουν καταφύγιο.

(Το μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι στα κινητά τους τηλέφωνα)

DIWK kMUEAA5CLx copy

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος περίπου στις 06:06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας).

(Η πορεία του πυραύλου)

Hokkaido Map

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ λίγο πριν τις 06:00 (τοπική ώρα) σήμερα.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών αποκλιμακώθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες όπου ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει πυραύλους κατά της νήσου Γκουάμ, επικράτεια των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Ιαπωνία και ΗΠΑ ζητούν σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ζήτησαν τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα του πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.

839283780.0

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Ο πύραυλος έπεσε στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

κ

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο υπουργός Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις