ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια: Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι

Οι πυρκαγιές στην πολιτεία είναι οι φονικότερες στην ιστορία

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στη βόρεια Καλιφόρνια θα συνεχίσουν να χτενίζουν τα αποκαΐδια των σπιτιών που κάηκαν ολοσχερώς αναζητώντας δεκάδες ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι στις φονικότερες πυρκαγιές στην πολιτεία, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες έχουν μετατραπεί σε στάχτες.

Οι άνεμοι κόπασαν περαιτέρω και οι ηπιότερες μετεωρολογικές συνθήκες βοήθησαν τις προσπάθειες των 11.000 πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα κατέκαψαν περισσότερα από 862.000 στρέμματα στην πολιτεία, μεταξύ αυτών στις κομητείες Νάπα και Σονόμα.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με πριν από αρκετές ημέρες» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο δήμαρχος της Καλιστόγκας Κρις Κάνινγκ, περιγράφοντας την κατάσταση στην κοιλάδα της Νάπας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τι φλόγες στην κομητεία Σονόμα και σε άλλες περιοχές επέστρεψαν, αφού οι αρχές τους έδωσαν το πράσινο φως. Ωστόσο 34.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι.

california

Πολλοί ακόμα πυροπαθείς ελπίζουν να επιστρέψουν στις οικίες τους σήμερα, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο απολογισμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί. Τουλάχιστον 88 άνθρωποι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής μονάχα στην κομητεία Σονόμα.

Η πυρκαγιά περιμετρικά της Καλιστόγκας τέθηκε υπό έλεγχο κατά 82% της και το μέτωπο νοτιοανατολικότερα έχει περιοριστεί κατά 72%, όπως έγινε γνωστό από την Αρχή Πυροπροστασίας και Δασικής Προστασίας της Καλιφόρνιας. Η πυρκαγιά στην κομητεία Σονόμα είναι η μεγαλύτερη που συνεχίζει να καίει, αν και το 68% της έχει περιοριστεί.

Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ελπίζουν ότι έως την Παρασκευή θα μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς. Περισσότερα από 969 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 73 ελικόπτερα συνδράμουν στις επιχειρήσεις.
Τουλάχιστον 5.700 σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις φλόγες που έχουν μετατρέψει σε στάχτες μια περιοχή μεγαλύτερη της πόλης της Νέας Υόρκης.

california1

Οι περισσότεροι από τους 1.863 ανθρώπους τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στους καταλόγους των αγνοουμένων έχουν μέχρι στιγμή επιστρέψει στους οικείους τους, μεταξύ αυτών πολλοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν τις Αρχές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters