Σοβαρά επεισόδια στο Ιράκ: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στις έδρες των μεγάλων κομμάτων (Vids)

Newsroom Newsroom

Σοβαρά επεισόδια στο Ιράκ: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στις έδρες των μεγάλων κομμάτων (Vids)

Κούρδοι διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες των πέντε κυριότερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και ένα κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κτήρια αυτά στην περιοχή Πιραμαγκρούν, 30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σουλεϊμανίγια, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραζάκ Σαρίφ, ένας από τους ηγέτες του κόμματος Goran. Δεν υπάρχουν θύματα.

Αγανακτισμένοι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο δεν αναγνώρισε η Βαγδάτη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, του Μασούντ Μπαρζανί), της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί), του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ένωσης και της Ισλαμικής Ομάδας, ανέφερε.

Έβαλαν επίσης φωτιά σε ένα κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας, είπε.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε όλο το Ιρακινό Κουρδιστάν, κυρίως στην πόλη Σουλεϊμανίγια και στην ομώνυμη επαρχία καθώς και σε πόλεις της επαρχίας Αρμπίλ.

Ανάμεσά τους, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα αλλά και εργάτες που είναι θύματα της οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω οι κλέφτες», «Θάνατος στον Μπαρζανί», «Κάτω η κυβέρνηση της διαφθοράς» ή ακόμη «Κάτω η κυβέρνηση που έχασε διαφιλονικούμενες περιοχές».

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο πρώην πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί οργάνωσε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, παρά την αντίθεση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης που επιθυμεί η αυτόνομη αυτή περιφέρεια στο βόρειο τμήμα της χώρας να συνεχίσει να αποτελεί τμήμα του Ιράκ. Στο δημοψήφισμα το «Ναι» επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά η Βαγδάτη ουδέποτε αναγνώρισε το αποτέλεσμα ή το ίδιο το δημοψήφισμα.

Μετά το δημοψήφισμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέλαβε διαφιλονικούμενα ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ εδάφη, κυρίως την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στα όνειρα οικονομικής ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.

Το ιρακινό Κουρδιστάν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, του κυριότερου πόρου του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved