Παραίτηση - «βόμβα»: Αποχωρεί ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ - Αιχμές κατά Αποστόλου

Κάνει λόγο για αδιαφορία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης…

Εισβολή της ΠΟΕ – ΟΤΑ στο υπουργείο Εργασίας

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να συναντηθούν με την…

Καιρός: Προβλήματα στη Μυτιλήνη από τη σφοδρή βροχόπτωση

Χείμαρροι οι δρόμοι

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μειώσεις έως και 50% - Ποιους αφορά και πόσο θα πληρώσουν - Αναλυτικά παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ: Σε πρώτη φάση 5,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες…

Παπακώστα: Καταφέραμε να περιορίσουμε τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο

«Δεν επηρεάστηκε η ζωή στην πόλη» -…

Χέιλι: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

Χέιλι: Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την Τρίτη (19/12) το Ιράν και τη συμπεριφορά του στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι η Τεχεράνη προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στους Υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούτι οι οποίοι κατόπιν τους εκτοξεύουν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

«Μπορεί να μελετήσουμε την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν σε αντίδραση για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στην Υεμένη», διεμήνυσε η Χέιλι ενώπιον των δεκατεσσάρων ομολόγων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης αφιερωμένης στο ζήτημα της μη διάδοσης.

«Τις επόμενες ημέρες, θα εξερευνήσουμε αυτή την επιλογή και άλλες με τους εταίρους μας», πρόσθεσε η Χέιλι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Ρωσία κατέστησε αμέσως σαφές ότι δεν εγκρίνει αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων», έκρινε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ και πρόσθεσε ότι πρέπει να «επικεντρωθούμε σε μια διευρυμένη συνεργασία και εμπιστοσύνη».

Η Χέιλι οργάνωσε τη 14η Δεκεμβρίου μια συνέντευξη Τύπου σε μια αμερικανική αεροπορική βάση κοντά στην Ουάσιγκτον, για να παρουσιάσει σε μέσα ενημέρωσης θραύσματα πυραύλων που ανακτήθηκαν και παραδόθηκαν στις ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να υποστηρίξει τις κατηγορίες της. Προσκάλεσε παράλληλα τα άλλα κράτη μέλη του ΣΑ να πάνε να εξετάσουν τα συντρίμμια αυτά.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή του πάντως, ο ΟΗΕ εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός στα συμπεράσματά του, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η έρευνα.

«Η γραμματεία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει» χωρίς καμιά αμφιβολία την ιρανική προέλευση των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, υπενθύμισε την Τρίτη ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν.

Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στο ΣΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Ιταλία, επιδεικνύουν την ίδια επιφυλακτική στάση εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για την «αποσταθεροποίηση» της Μέσης Ανατολής την ευθύνη για την οποία προσάπτουν εν μέρει στην Τεχεράνη.

Την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε πάνω από το Ριάντ, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους Χούτι και προειδοποίησε ξανά το Ιράν, κάνοντας λόγο περί επαπειλούμενης κλιμάκωσης στον Κόλπο.

Αυτή η εκτόξευση θα όφειλε να εκληφθεί ως «μια κόκκινη σειρήνα που ηχεί κι αναβοσβήνει από το Συμβούλιο αυτό», υποστήριξε η Νίκι Χέιλι.

Το Ιράν υποστηρίζει πολιτικά τη μεγάλη μειονότητα των ζαϊδιτών Χούτι, που ανήκουν σε ένα παρακλάδι του σιισμού, αλλά διαψεύδει πως τους προμηθεύει όπλα. Για την Τεχεράνη, οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον αποτελούν μια «αβάσιμη, ανεύθυνη, προκλητική και καταστροφική» κατηγορία.

Οι Χούτι βρίσκονται σε πόλεμο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, που έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας και από το 2015 υποστηρίζεται από μια αραβική στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.