ΚΟΣΜΟΣ

Στην αγκαλιά της οικογένειας του ο Γκιλάντ Σαλίτ

Στην αγκαλιά της οικογένειας του ο Γκιλάντ Σαλίτ

Στο σπίτι του, και στην αγκαλιά της οικογένειάς του επέστρεψε ο ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος κρατείτο από μαχητές της Χαμάς από το 2006.


Ύστερα από 1941 μέρες κράτησης, ο δεκανέας πλέον Γκιλάντ Σαλίτ απελευθερώθηκε, μετά την ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με βάση την οποία απελευθερώθηκαν σε πρώτο στάδιο και 477 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ.


Χιλιάδες κόσμου, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ, συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν τον 25χρονο Γκιλάντ Σαλίτ στο σπίτι του. Οι συγκεντρωθέντες έριχναν λευκά τριαντάφυλλα στην πομπή που μετέφερε τον νεαρό στο χωριό του, Μίτζπε Χίλα, στο βόρειο Ισραήλ.


«Είμαι καλά, η Χαμάς μου φέρθηκε καλά. Ελπίζω πως αυτή η συμφωνία θα συμβάλλει στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» ήταν τα πρώτα του λόγια του νεαρού Ισραηλινού, που έδειχνε εμφανώς αδυνατισμένος, χλωμός αλλά σε άριστη υγεία. «Είχα πάντα πίστη ότι θα απελευθερωθώ» ήταν τα λίγα λόγια του προς τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους.


«Σήμερα ξαναζούμε τη γέννηση ενός γιού» δήλωσε ο πατέρας του Γκιλάντ Σαλίτ μετά την επιστροφή του γιού του στο σπίτι. Τόνισε ότι κατά τα πρώτα χρόνια της αιχμαλωσίας του ο γιος του είχε υποβληθεί σε σκληρή μεταχείριση, η οποία με την πάροδο του χρόνου μαλάκωσε. Όπως ανέφερε ο γιός του νιώθει καλά αλλά χρειάζεται χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της φυσιολογικής ζωής.