ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στην Ιαπωνία: Ανθρωποκυνηγητό από 6.600 αστυνομικούς σε ζωντανή μετάδοση

Θρίλερ στην Ιαπωνία: Ανθρωποκυνηγητό από 6.600 αστυνομικούς σε ζωντανή μετάδοση

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιαπωνίας ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την αδυναμία των αρχών να συλλάβουν έναν δραπέτη φυλακών, τον οποίο αναζητούν... 6.600 αστυνομικοί.

Ο «υποδειγματικός» αυτός κρατούμενος δραπέτευσε από μια ανοιχτού τύπου φυλακή πριν από μια εβδομάδα.

Οι χιλιάδες αστυνομικοί επιδίδονται σε ένα άκαρπο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 27χρονου Τατσούμα Χιράο, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης για πολλαπλές κλοπές, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η υπόθεση έχει γίνει πρώτη είδηση στη χώρα με τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν λεπτομερή ρεπορτάζ.

4B3E95FE00000578 5624857 image a 33 1523961368012

Ο Χιράο δραπέτευσε στις 8 Απριλίου από το «ανοιχτού τύπου σωφρονιστικό ίδρυμα», όπου οι κρατούμενοι μπορούν μέσα στους χώρους του να περιφέρονται ελεύθερα.

Η αστυνομία έχει εντοπίσει τα δακτυλικά αποτυπώματά του, ενώ από τότε που δραπέτευσε έχουν σημειωθεί πολλές κλοπές. Ο ίδιος ωστόσο παραμένει άφαντος.

Ανάμεσα στα κλοπιμαία είναι κάλτσες, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα πορτοφόλι, ένα ζευγάρι πέδιλα και ένα κλειδί αυτοκινήτου, ο ιδιοκτήτης του οποίου βρήκε ένα ευγενικό σημείωμα -προφανώς από τον δραπέτη- που έλεγε: «Δανείζομαι το αυτοκίνητό σου αλλά δεν πρόκειται να το καταστρέψω».

Η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει συλληφθεί ο φυγάς:

«Πληροφορήθηκα ότι το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στους ντόπιους, ειδικά δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους ... λυπούμαι ειλικρινά».

001

Η υπουργός Γιόκο Καουακάμι πρόσθεσε ότι 96 σωφρονιστικοί υπάλληλοι επιστρατεύθηκαν για να φρουρούν σε 24ωρη βάση τα σχολεία στο νησί Μουκαϊσίμα της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, όπου πιστεύεται ότι κρύβεται ο φυγάς.

Αυτό που επιβραδύνει τις έρευνες είναι ότι στο νησί υπάρχουν περίπου 1.000 ακατοίκητα σπίτια, αλλά η αστυνομία χρειάζεται την άδεια των ιδιοκτητών προκειμένου να ερευνήσει το εσωτερικό τους, γράφει η Mainichi Shimbun.

Επιπλέον, η μορφολογία της περιοχής με τα πολλά βουναλάκια δεν επιτρέπει στην αστυνομία να εντοπίσει από ελικόπτερο τον δραπέτη, προσθέτει η εφημερίδα.

Το νησί έχει έκταση περίπου 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό σχεδόν 22.000 κατοίκους.

thousands of japanese police are searching for the fugitive 1523949024790 2

«Ο τρόμος και η αγωνία σε ένα φιλήσυχο νησί», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ του δικτύου Fuji TV, το οποίο μάλιστα φιλοξένησε στο στούντιο πάνελ προσκεκλημένων με αυτό το θέμα συζήτησης.

Από τότε που άνοιξε η συγκεκριμένη φυλακή, το 1961, συνολικά 21 κρατούμενοι έχουν δραπετεύσει.

Η Ιαπωνία έχει ένα τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά σχετικά υψηλό ποσοστό υποτροπής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Σχετικές ειδήσεις