ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο Ινούκα: Η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε σε τροπική χώρα (vids)

Πέθανε ο Ινούκα: Η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε σε τροπική χώρα (vids)

Το θάνατο της πρώτης πολικής αρκούδας που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε τροπικό νησί θρηνεί η Σιγκαπούρη.

Το 27χρονο αρσενικό ζώο έδινε μάχη επί πέντε χρόνια έχοντας σοβαρά προβλήματα λόγω γηρατειών.

Έπασχε από αρθρίτιδα, λοιμώξεις στ' αυτιά, είχε προβλήματα στα δόντια, ενώ το τελευταίο καιρό η γούνα του είχε πάρει πράσινη απόχρωση λόγω των πόνων που οφείλονταν στο γήρας.

Οι ειδικοί του Ζωολογικού Κήπου όπου ζούσε η αρσενική αρκούδα Ινούκα λένε ότι παρότι θα ήθελαν όσο τίποτε άλλο να την κρατήσουν στη ζωή, παραδέχονται ότι το καλύτερο γι' αυτήν ήταν να απελευθερωθεί από τους πόνους.

Ο θάνατός του ζώου προκάλεσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εκκλήσεις να επιτραπεί στον Ινούκα να ζήσει στο φυσικό του περιβάλλον πλήθυναν μόλις ο επικεφαλής του ζωολογικού πάρκου ανακοίνωσε ότι η αρκούδα, η ηλικία της οποίας αντιστοιχεί σε 70 ανθρώπινα χρόνια, ήταν άρρωστη.

Η πολική αρκούδα γεννήθηκε τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων το 1990, ενώ οι γονείς Νανούκ και Σέμπα έφθασαν στη Σιγκαπούρη το 1978 από τον Καναδά και τη Γερμανία αντίστοιχα. Ο πατέρας του ζώου, Νανούκ, πέθανε το 1995 στα 18 του χρόνια ενώ η μητέρα του, Σέμπα, έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 35 χρόνων το 2012. Οι αρκούδες που ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής από 15 έως 18 χρόνια.

Tο όνομα Ινούκα επιλέχθηκε από 390 που είχαν προταθεί από όλη τη Σιγκαπούρη. Όταν η πολική αρκούδα ήταν τριών ετών επιλέχθηκε από την ημερήσια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, The Straits Times, ως εμβληματική εικόνα της πόλης δίπλα στο γνωστό παγκοσμίως κοκτέιλ Singapore Sling. Όταν όμως το 2004 η γούνα του Ινούκα και της μητέρας του άρχισε να πρασινίζει, τότε άρχισε και ένας προβληματισμός για το κατά πόσο είναι ηθικό να κρατάς πολικές αρκούδες σε τροπικά κλίματα. Οι αρχές του ζωολογικού κήπου απάντησαν ότι η πράσινη απόχρωση της γούνας ήταν αποτέλεσμα του άλγους που προκαλούν τα γηρατειά. Το 2004 το BBC μετέδωσε ότι οι αρκούδες αποχρωματίστηκαν με υπεροξείδιο του υδρογόνου. Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είχαν ζητήσει από τους ζωολογικούς κήπους να μην κρατούν πολικές αρκούδες που υποφέρουν από την έλλειψη του φυσικού τους περιβάλλοντος.

«Ο Ινούκα θα είναι η τελευταία πολική αρκούδα στη Σιγκαπούρη», είπε ο υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου.

Σχετικές ειδήσεις