ΚΟΣΜΟΣ

CIA: Τέλος στα βασανιστήρια κρατουμένων για τρομοκρατία

CIA: Τέλος στα βασανιστήρια κρατουμένων για τρομοκρατία

Η Τζίνα Χάσπελ, η επιλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία της CIA, διαβεβαιώνει σε ιδιωτικές της συνομιλίες με γερουσιαστές ότι δεν θα επαναφέρει ένα πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης και θα δεσμευτεί για αυτό δημοσίως κατά την ακροαματική διαδικασία στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού της στο πόστο της διευθύντριας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, τόνισαν σήμερα δύο πηγές.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της CIA σχεδιάζει να αναλάβει τη δέσμευση στην «εναρκτήρια δήλωσή της και το διατυπώνει αυτό παράλληλα στους γερουσιαστές», τόνισε ένας βοηθός του Κογκρέσου στο πρακτορείο Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η δέσμευση αυτή έρχεται καθώς γερουσιαστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με το ρόλο της στο πρόγραμμα ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης της CIA σε φερόμενα μέλη της αλ Κάιντα σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό στις οποίες χρησιμοποιούνταν ανακριτικές μέθοδοι που προσιδιάζουν σε βασανιστήρια.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Χάσπελ δεσμεύεται σε ιδιωτικές συνεντεύξεις της με γερουσιαστές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ η CIA να επαναφέρει ένα πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.

Παράλληλα τονίζει στους γερουσιαστές ότι όλες οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται σε ανακρίσεις θα πρέπει να τηρούν τα πρότυπα που θέτει το εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού, τόνισε η κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Ντάνιελ Χόφμαν, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA, που γνωρίζει καλά την Χάσπελ, δήλωσε ότι πιστεύει ότι εκείνη πήρε πολύτιμα διδάγματα έπειτα από το πρόγραμμα βάναυσων ανακρίσεων.

Ο Τραμπ επέλεξε την Χάσπελ, που θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA, να αντικαταστήσει τον Μάικ Πομπέο, που διορίστηκε την Πέμπτη υπουργός Εξωτερικών. Η ακρόαση της από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού της θα γίνει στις 9 Μαΐου.

Μια δημόσια δέσμευση από την ίδια ότι δεν θα επαναφέρει ένα πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης θα είναι σημαντική, ιδιαίτερα έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου τον περασμένο χρόνο ότι τα βασανιστήρια «απολύτως» λειτουργούν και ότι είναι ανοιχτός στη χρήση τους αν το συστήσουν ανώτατοι στελέχη.

Σύμφωνα με δημιοσίευμα της Washington Post, η Χάσπελ είχε «διευθύνει μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε προσομοιώσεις πνιγμού και άλλες κακομεταχειρίσεις». Η αμερικανική εφημερίδα υποστήριζε πως η Χάσπελ είχε επίσης αναμιχθεί στην καταστροφή, το 2005, ενοχοποιητικών βίντεο γι' αυτές τις τεχνικές «προωθημένης ανάκρισης» που εφαρμόσθηκαν σε πολλούς κρατουμένους στην Ταϊλάνδη.

Την περασμένη εβδομάδα η CIA έδωσε στη δημοσιότητα ένα υπόμνημα του 2011 που αναφέρει ότι ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Μάικλ Μορέλ, είχε απαλλάξει την Χάσπελ από οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη στην καταστροφή των βίντεο αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις