ΚΟΣΜΟΣ

«Βόμβα» στην Τουρκία: Σάλος με το «μαϊμού» πτυχίο του Ερντογάν - Θα ακυρώσει τις εκλογές;

«Βόμβα» στην Τουρκία: Σάλος με το «μαϊμού» πτυχίο του Ερντογάν - Θα ακυρώσει τις εκλογές;

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Ειδήσεις: Τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να θέσει εαυτόν ως τον απόλυτο κυρίαρχο των επικείμενων εκλογών στη γείτονα, μια ιστορία που πλανάται στην Τουρκία εδώ και τέσσερα χρόνια, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, προκαλώντας του «πονοκέφαλο» και αφορά τις πανεπιστημιακές σπουδές του.

ΓΙΑΤΙ Ο «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ» ΕΧΕΙ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Η αντιπολιτευτική εφημερίδα «Cumhuriyet», η οποία να θυμίσουμε ότι έχει γίνει δέκτης άγριων διωγμών από το καθεστώς του «Σουλτάνου», επανέφερε στη δημοσιότητα πληροφορίες που θέλουν τον Ερντογάν να κατέχει πλαστό πτυχίο, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα συμμετοχής του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, βάσει της τουρκικής νομοθεσίας, προκειμένου Τούρκος πολίτης να διεκδικήσει το χρίσμα του πρόεδρου της χώρας θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου.

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά το 1981 και μάλιστα στα τουρκικά social media φιγουράρει σε εικόνα και ο τίτλος του πτυχίου του.

erdogan diploma 1

Με μία μικρή λεπτομέρεια, όμως: Το συγκεκριμένο πτυχίο εκτιμάται ως πλαστό, επειδή πολύ απλά το 1981 δεν υπήρχε Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, μιας κι αυτό ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1982!

Όπως είναι φυσικό, οι εκλογικοί αντίπαλοι του Ερντογάν του ζητούν να προσκομίσει το αντίγραφο του πτυχίου του, ώστε να αποδειχθεί ότι πράγματι είναι ικανός να διεκδικήσει το χρίσμα του Προέδρου. Ωστόσο, ο «Σουλτάνος» φαίνεται πως την έχει έτοιμη τη δικαιολογία, για να μην πράξει κάτι τέτοιο, γιατί το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά από το οποίο υποτίθεται ότι αποφοίτησε, έκλεισε με δικαστική εντολή τον Ιούλιο του 2014.

Και βεβαίως ο Ερντογάν δεν σταματάει εκεί: Σύμφωνα, πάντα με την «Cumhuriyet» φαίνεται πως ασκεί ήδη πιέσεις στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, για να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν είναι υποχρεωμένοι οι υποψήφιοι να προσκομίσουν κάποιο πτυχίο.

Θα ακυρώσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κριθεί και από τις δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στο μεσοδιάστημα έως τη διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών. Πάντως, οι μέχρι τώρα μετρήσεις δείχνουν πως ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, γεγονός που μπορεί τελικά να τον οδηγήσει ακόμη και στο να ακυρώσει την εκλογική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται πως το Κεμαλικό κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ήδη καταθέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για ακύρωση των εκλογών. Το σχετικό αίτημα θα εξεταστεί σήμερα, Τετάρτη (02/05/2018), ωστόσο η απόφαση των ανώτατων δικαστών δεν προβλέπεται άμεσα.

«Φόβος και τρόμος» για το καθεστώς Ερντογάν οι δημοσκοπήσεις

Ειδικότερα, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Piar για λογαριασμό της «Cumhuriyet», δείχνει μεν τον Ερντογάν να κόβει πρώτος το «νήμα» των εκλογών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή έχουν ως εξής:

  • Συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί: 32.3%
  • Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 17.1%
  • HDP – Φιλοκουρδικό Κόμμα: 8.8%
  • Καλό Κόμμα: 12.8%
  • Κόμμα Ευημερίας: 1.8%
  • Αναποφάσιστοι: 11%
  • Δεν ψηφίζω: 16%

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από πέντε στους δέκα Τούρκους πολίτες (53%) θα ψήφιζαν τον κοινό υποψήφιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θα έβγαινε αυτοδύναμος. Αντίστοιχα, η συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί θα έπαιρνε το 46%.