ΚΟΣΜΟΣ

Με «σεισμό» απειλεί τη Δύση ο πρόεδρος Άσαντ

Με «σεισμό» απειλεί τη Δύση ο πρόεδρος Άσαντ

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, απείλησε τις δυτικές δυνάμεις με «σεισμό», στην περίπτωση που αποφασίσουν επέμβαση στη χώρα.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» (Sunday Telegraph), ο Άσαντ υποστήριξε ότι τυχόν στρατιωτική επιχείρηση της Δύσης, ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε «νέο Αφγανιστάν».

Των προειδοποιήσεων Άσαντ είχε προηγηθεί η νέα έκκληση του γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, να δοθεί τέλος στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.

Στη συνέντευξη, ο Σύρος πρόεδρος είπε ότι οι δυτικές χώρες «θα αυξήσουν αναμφίβολα την πίεση».

«Αν υπάρξει πρόβλημα με τη Συρία, θα πάρει φωτιά όλη η περιοχή. Αν το σχέδιο προβλέπει διαίρεση της Συρίας, θα διαιρεθεί όλη η περιοχή», δήλωσε.

«Θέλετε να δείτε ένα ακόμα Αφγανιστάν ή δεκάδες Αφγανιστάν;», τόνισε.

Ο πρόεδρος Άσαντ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει «πολλά λάθη» από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος στην αρχή των κινητοποιήσεων, όμως επέμεινε ότι τώρα στόχος είναι μόνο οι «τρομοκράτες».

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι αντέδρασε στην Αραβική Άνοιξη με διαφορετικό τρόπο, από άλλους αυτή τη στιγμή έκπτωτους ηγέτες.

«Δεν ακολουθήσαμε το δρόμο μιας ξεροκέφαλης κυβέρνησης. Έξι ημέρες αφού ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε, ενώ χαρακτήρισε την Αραβική Άνοιξη ως «μάχη μεταξύ Ισλαμισμού και Παναραβισμού».

«Πολεμάμε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από το 1950 και συνεχίζουμε ακόμα και σήμερα», είπε.

Πάντως, πέρα από τη νέα έκκληση του ΟΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος έστειλε ένα «επείγον μήνυμα» την Παρασκευή προς τον Άσαντ, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες δολοφονίες πολιτών.