Αυστρία: Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε Ελλάδα και Ιταλία να τα βγάζουν πέρα μόνες τους

Newsroom Newsroom

Αυστρία: Δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε Ελλάδα και Ιταλία να τα βγάζουν πέρα μόνες τους

Όξυνση της προσφυγικής κρίσης και ένα νέο μαζικό προσφυγικό κύμα προς τη Δύση, εάν δεν βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες στα ελληνικά προσφυγικά καταλύματα, ειδικά τους χειμωνιάτικους μήνες, δηλώνει ότι φοβάται ο Πέτερ Ρούενστροτ-Μπάουερ, διευθυντής της γερμανικής οργάνωσης «Βοήθεια του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» (Uno Flüchtlingshilfe) στην «General Anzeiger» της Βόννης.

Ειδικά για το πρόγραμμα της «Χειμερινής Βοήθειας» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2017, είχε υπολογιστεί αρχικά ότι θα συγκεντρώνονταν 208 εκ. ευρώ μέχρι το χειμώνα. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί τα μισά, είπε στην γερμανική εφημερίδα ο κ. Ρούενστροτ-Μπάουερ, ο οποίος συγκεντρώνει δωρεές στη Γερμανία για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας.

«Ανησυχώ για αυτήν την καθυστέρηση, δεδομένου ότι πολλές οικογένειες προσφύγων επωφελούνται από αυτές και καταφέρνουν έτσι να περνούν αξιοπρεπώς τον χειμώνα. Για πολλούς πρόσφυγες μάλιστα είναι ο έβδομος χειμώνας στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Πολλά προσφυγικά καταλύματα (στην Ελλάδα) είναι υπερπλήρη και υποχρηματοδοτούμενα. Ιδίως για τους γηραιότερους και τα παιδιά η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Ο 25χρονος Χέλγκε Ντρέσεν, εθελοντής από τη Βόννη που σήμερα εργάζεται για μια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έζησε από κοντά τον προσφυγικό καταυλισμό στο Χέρσο κοντά στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2016. Θυμάται ότι τότε ο χειμώνας ήταν εξαιρετικά δύσκολος για τους πρόσφυγες. Μάλιστα ο συγκεκριμένος καταυλισμός είχε πλημμυρίσει. «Τότε υπήρχαν ελάχιστες σκηνές για πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα θυμάμαι ότι σε μια στενή σκηνή έμεναν πολλοί άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα από τότε ως σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα παράρτήματά της και οι διάφοροι συνεργαζόμενοι οργανισμοί προσπαθούν να μαζέψουν βοήθεια μέσα από δωρεές. Όμως υπάρχουν δυσκολίες, όπως αναφέρει στην «General Anzeiger».

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved