ΚΟΣΜΟΣ

Στο φως τα εγκλήματα Ερντογάν: «Με έγδυσαν και με χτύπησαν γιατί φώναζα συνθήματα κατά του φασισμού»

Στο φως τα εγκλήματα Ερντογάν: «Με έγδυσαν και με χτύπησαν γιατί φώναζα συνθήματα κατά του φασισμού»

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε σήμερα 6 Ιουνίου την υπό όρους αποφυλάκιση πολλών φοιτητών ενός περίβλεπτου πανεπιστημίου της πόλης που κατηγορούνται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφρίν της Συρίας.

Το δικαστήριο ζήτησε να αποφυλακιστούν οι 14 από τους φοιτητές που παρέμεναν ακόμη προφυλακισμένοι, όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Οι υπόλοιποι οκτώ συγκατηγορούμενοί τους είναι ήδη ελεύθεροι.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συγγενείς και τους φίλους των κατηγορούμενων.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου κατηγορούνται ότι έκαναν προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και πέντε ετών αν κριθούν ένοχοι. Η δίκη τους, που ξεκίνησε σήμερα, διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 3 Οκτωβρίου.

Οι κατηγορούμενοι είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας. Η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε σε αντίδραση, αφού άλλοι φοιτητές άρχισαν να μοιράζουν στον χώρο πανεπιστημίου γλυκά, τα οποία αποκαλούσαν «λουκούμια του Αφρίν», ως ένδειξη ότι υποστήριζαν αυτήν την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μιας κουρδικής συριακής οργάνωσης, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Μιλώντας σήμερα στο δικαστήριο, οι φοιτητές απέρριψαν την κατηγορία της προπαγάνδας. «Δεν υπερασπίζομαι καμία βία, ούτε έκανα τρομοκρατική προπαγάνδα. Φώναξα συνθήματα όπως «Όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό» και «Σταματήστε τον πόλεμο, τώρα ειρήνη». Είναι συνθήματα παγκόσμια, που θα φωνάζουν σε όλες τις διαδηλώσεις», είπε η Σούκραν Γιαρέν Τουντζέρ.

Ένας συμφοιτητής της, ο Ισμαήλ Γκιρλέρ, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι επειδή φώναζε και ο ίδιος τα παραπάνω συνθήματα τον κακοποίησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης του. «Με έγδυσαν και μετά με χτύπησαν βάναυσα. Δύο φορές», είπε με τρεμάμενη φωνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters