ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση απελπισίας ο Ερντογάν: «Σκαρφαλώνει» ο πληθωρισμός, «γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα

Σε κατάσταση απελπισίας ο Ερντογάν: «Σκαρφαλώνει» ο πληθωρισμός, «γκρεμίζεται» η τουρκική λίρα

Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία σημείωσαν μεγαλύτερου του αναμενόμενου άλμα κατά 1,62% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 4 Ιουνίου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια και πάλι στη συνεδρίαση της την Πέμπτη.

turkish lira

Σε έκτακτη συνεδρίαση στις 23 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα (CBRT) αύξησε τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για να στηρίξει τη λίρα. Το νόμισμα είχε σημειώσει βουτιά αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που επικρίνει έντονα το υψηλό κόστος δανεισμού, δήλωσε ότι θα ασκεί περισσότερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη χώρα στις 24 Ιουνίου.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε κάτω από τις 4,6 λίρες ανά δολάριο από τις 4,6563 στο κλείσιμο της Παρασκευής. Στις 11:45 ώρα Ελλάδας, η λίρα υποχώρησε στις 4,6180 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες 18% από τις αρχές του έτους.

Σε δημοσκόπηση του Reuters, αναλυτές προέβλεψαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωνόταν στο 1,45% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 12,15%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 10,85%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters