ΚΟΣΜΟΣ

Νέο φονικό δυστύχημα σε ορυχείο της Κίνας

Νέο φονικό δυστύχημα σε ορυχείο της Κίνας

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 παραμένουν παγιδευμένοι μετά από δυστύχημα που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην Κεντρική Κίνα.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν "κομματιάστηκε" ένας βράχος σε ανθρακωρυχείο στην επαρχία Χενάν ενώ στις στοές του εργάζονταν 75 άνθρωποι. Δεκατέσσερις εργαζόμενοι κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια λίγη ώρα αργότερα, μετέδωσε το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Επτά άλλοι διασώθηκαν αργότερα ενώ μέλη σωστικών συνεργείων κατέβαλαν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους υπόλοιπους, σύμφωνα με το China News Service.

Τα ορυχεία στην Κίνα έχουν μόνιμα το βαρύτερο απολογισμό δυστυχημάτων παγκοσμίως, λόγω του γεγονότος ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί εργασιακής ασφάλειας και της προσπάθειας μεγιστοποίησης των κερδών της βιομηχανίας εν μέσω της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

Το 2010, κατά επίσημα στοιχεία, σκοτώθηκαν 2.433 άνθρωποι σε δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Κίνα, αριθμός που ήταν βελτιωμένος από εκείνο του 2009, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 2.631, πάντοτε σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.

Τα επίσημα στοιχεία είναι ωστόσο αρκετά υποτιμημένα, λένε μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς εκατοντάδες ορυχεία λειτουργούν παράνομα και τα δυστυχήματα σε αυτά δεν αναφέρονται.