«Ο καρκίνος του Τσάβες τον ενίσχυσε πολιτικά»

«Ο καρκίνος του Τσάβες τον ενίσχυσε πολιτικά»

Η περιπέτεια της υγείας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, τόνωσε τη συναισθηματική του σχέση με τις μάζες στη Βενεζουέλα, κάτι που σημαίνει ότι η αντιπολίτευση έχει λιγότερες πιθανότητες να τον κερδίσει στις εκλογές του 2012, εκτίμησε ένας αμερικανός συγγραφέας που έχει δημοσιεύσει μια βιογραφία του Τσάβες στις ΗΠΑ.

 

Ο 53χρονος Μπαρτ Τζόουνς, που είχε γράψει το βιβλίο «Hugo!» το 2007, εργάστηκε επί σειρά ετών στη Βενεζουέλα και έχει παρακολουθήσει στενά την πολιτική πορεία του πρώην στρατιωτικού που είναι πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας τα τελευταία 13 χρόνια.

Αν και βρίσκεται στο σκοτάδι, όπως σχεδόν όλοι, για το είδος του καρκίνου που αντιμετώπισε ο 57χρονος Τσάβες, ο Τζόουνς σημείωσε ότι η ασθένειά του δυνάμωσε ακόμα περισσότερο τους ήδη ισχυρούς δεσμούς του με τους φτωχότερους στη Βενεζουέλα.

«Συγκλόνισε τους υποστηρικτές του. Ένιωσαν σχεδόν σαν να κινδύνευαν να μείνουν ορφανοί. Τους θύμισε ότι έχουν μια πολύ συναισθηματική, πνευματική σύνδεση" με τον Τσάβες, είπε ο Τζόουνς. "Δεν είναι απλά ένας πρόεδρος για τους υποστηρικτές του, είναι μια περίπου μυθική μορφή, σχεδόν ένας μεσσίας».

Μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Ιούνιο για να του αφαιρεθεί ένας κακοήθης όγκος και τις χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε, το ποσοστό δημοτικότητας του Τσάβες έφθασε το 60%. «Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα θα κέρδιζε» με άνεση, δήλωσε ο Τζόουνς, που εργάζεται σε μια αμερικάνικη εφημερίδα, από τη Νέα Υόρκη.

Ο Τζόουνς εξηγεί ότι ο Τσάβες δεν έφερε ακριβώς την «καταστροφή» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπως τον κατηγορούν οι αντίπαλοί του στη χώρα και διεθνώς. «Εξάλειψε σχεδόν ολοκληρωτικά τον αναλφαβητισμό, έστειλε κουβανούς γιατρούς σε γειτονιές όπου οι περισσότεροι γιατροί στη Βενεζουέλα δεν θα τολμούσαν καν να πάνε με τα πόδια». Τόνισε επίσης την μεταρρύθμιση στις τάξεις της αστυνομίας και την «έκρηξη» του ακτιβισμού των πολιτών.

Ο Τζόουνς εξομολογήθηκε ότι η εικόνα του καρκινοπαθούς Τσάβες τον σάστισε. «Είναι ένας πολύ αθλητικός, ενεργός τύπος. Το να βλέπεις το πρόσωπό του πρησμένο και το κεφάλι του φαλακρό σου προκαλεί σοκ».