Απεργίες «παραλύουν» την Πορτογαλία

Απεργίες «παραλύουν» την Πορτογαλία

Παρέλυσαν σήμερα οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Πορτογαλία λόγω μιας σειράς στάσεων εργασίας των εργαζομένων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε αντάλλαγμα για το πακέτο δανεισμού της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

Στη Λισαβόνα κανείς σταθμός του μετρό δεν άνοιξε τις πόρτες του στις 06:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) και ουδείς συρμός δεν κινήθηκε πριν από τις 10:00 (12:00), σύμφωνα με την διεύθυνσή του.

Στην πρωτεύουσα αλλά και στο Πόρτο, την μεγάλη πόλη της βόρειας Πορτογαλίας, τα λεωφορεία επρόκειτο να διακόψουν την λειτουργία τους από τις 10:00 (12:00) ως τις 16:00 (18:00), ενώ από τις 14:00 (16:00) ως τις 17:30 (19:30) επρόκειτο να διακοπούν και οι ποτάμιες συγκοινωνίες.

Οι σιδηρόδρομοι παρέλυσαν στο σύνολο της χώρας με την ακύρωση της πλειοψηφίας των δρομολογίων των τρένων. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχε "σχεδόν το 100% των εργαζόμενων", σύμφωνα με τα συνδικάτα, ενώ, σύμφωνα με την διοίκηση του οργανισμού των σιδηροδρόμων, μόνο το τρένο που συνδέει τη Λισαβόνα με την Μαδρίτη θα πραγματοποιήσει κανονικά δρομολόγια.

Η Πορτογαλία, η οποία έγινε τον Μάιο η Τρίτη χώρα που εντάχθηκε σε ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα τεράστιων περικοπών, λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Παρά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων υπέρ του προγράμματος δανεισμού η αλληλουχία των πακέτων λιτότητας προκαλεί εντεινόμενες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας από μέρους των συνδικάτων, κοινωνικών κινημάτων και των "αγανακτισμένων".

Διαδηλώσεις οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών αναμένεται να γίνουν το Σάββατο στη Λισαβόνα, ενώ δύο μεγάλες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες έχουν καλέσει σε γενική απεργία την 24η Νοεμβρίου.