ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον τυφώνα Φλόρενς: Εκκενώνονται περιοχές (vids)

Συναγερμός στις ΗΠΑ για τον τυφώνα Φλόρενς: Εκκενώνονται περιοχές (vids)

Η Νότια Καρολίνα, η Βόρεια Καρολίνα και η Βιρτζίνια, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο τυφώνας Φλόρενς, που αναμένεται να πλήξει αυτή την εβδομάδα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αναβαθμίστηκε σήμερα στην κατηγορία 4 και συνοδεύεται από ανέμους που φθάνουν τα 195 χλμ. την ώρα, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Τρεις αμερικανικές Πολιτείες, η Νότια Καρολίνα, η Βόρεια Καρολίνα και η Βιρτζίνια, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να προετοιμαστούν για την έλευση του Φλόρενς που αναβαθμίστηκε --σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του NHC, στις 19.00 ώρα Ελλάδας-- στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Αρχές στη Βόρεια Καρολίνα έδωσαν εντολή να γίνουν οι πρώτες εκκενώσεις περιοχών σήμερα το πρωί.

«Αν και είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή πορεία του τυφώνα Φλόρενς, οι περισσότερες μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για εν δυνάμει σοβαρές συνέπειες για τη Βιρτζίνια, υπό τη μορφή κυμάτων καταιγίδας, καταστροφικών πλημμυρών στην ξηρά, σφοδρών ανέμων και πιθανόν διακοπής της ηλεκτροδότησης σε μεγάλη κλίμακα», προειδοποίησε χθες ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ.

Όμως, περισσότερο και από τους σφοδρούς ανέμους, οι τοπικές Αρχές φοβούνται τις πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσουν κατολισθήσεις.

Ο κυβερνήτης στη Νότια Καρολίνα Χένρι ΜακΜάστερ απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση αφότου κήρυξε το Σάββατο κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πολιτεία του κρίνοντας ότι «ο τυφώνας είναι πάρα πολύ ισχυρός και η πορεία του πάρα πολύ αβέβαιη για να πάρεις τον μικρότερο ρίσκο».

Ο ομόλογός του της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ κάλεσε τους πολίτες να ετοιμαστούν «από τώρα» για ενδεχόμενες συνέπειες από το πέρασμα του Φλόρενς, ενώ το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή τα πλοία στη βάση του Χάμπτον Ρόουντς στη Βιρτζίνια να βγουν στη θάλασσα προληπτικά.

Δυο ακόμη τυφώνες ακολουθούν τον Φλόρενς πάνω από τον Ατλαντικό

Ο τυφώνας Χέλεν, του οποίου οι άνεμοι φθάνουν έως τα 165 χλμ. την ώρα, αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω έως το βράδυ της Τρίτης, προς τα βορειοδυτικά, πριν χάσει σταδιακά την έντασή του.

Ο Άιζακ που θεωρείται «μικρός τυφώνας» από το NHC, με ανέμους να φθάνουν τα 120 χλμ. την ώρα, κατευθύνεται προς τις Μικρές Αντίλλες, μια περιοχή που ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από τις καταστροφές που υπέστη πέρυσι από το πέρασμα του τυφώνα Μαρία.