ΚΟΣΜΟΣ

«Παιχνίδια» επιρροής του Κατάρ στη Λιβύη

«Παιχνίδια» επιρροής του Κατάρ στη Λιβύη

Το Κατάρ κατηγόρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Λιβύης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, για προσπάθειες αύξησης της επιρροής του στη χώρα, υποστηρίζοντας συγκεκριμένες φατρίες.

«Το Κατάρ έδωσε πολλά στη λιβυκή επανάσταση στην αρχή και έχει πραγματικά παίξει ένα ρόλο που δε μπορεί να ξεχαστεί», δήλωσε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Οκτώβριο από την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Ωστόσο, σημείωσε πως τώρα το Κατάρ προσπαθεί να παίξει «ένα ρόλο», σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Το Κατάρ, στο οποίο έχει την έδρα του το δορυφορικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διεθνή συμμαχία που κατάφερε να ρίξει τον Μουαμάρ Καντάφι.

Επιπλέον, ο Λίβυος πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Κατάρ διαθέτει χρήματα και μέσα ενημέρωσης και ότι πάντα προσπαθούσε να παίζει ένα ρόλο στην περιοχή, όπως στο Νταρφούρ και στο παλαιστινιακό ζήτημα.

«Η Λιβύη δεν θα σχετιστεί με κάποια χώρα, είτε με το Κατάρ είτε με τις ΗΠΑ ή τη Γαλλία ή τη Βρετανία. Ευχαριστούμε όλους τους συμμάχους για την υποστήριξή τους στο λιβυκό λαό αλλά δεν πιστεύω ότι οι Λίβυοι θα μπορούσαν να δεχθούν εξωτερική παρέμβαση ή κάτι το οποίο παραβιάζει την κυριαρχία του» σημείωσε.