ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σκότωσαν 11 ανθρώπους οι δυνάμεις ασφαλείας

Συρία: Σκότωσαν 11 ανθρώπους οι δυνάμεις ασφαλείας

Έντεκα ανθρώπους σκότωσαν σήμερα οι συριακές δυνάμεις ασφαλείαςτην ώρα που οι διαδηλωτές ζητούσαν από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Δαμασκού στον οργανισμό σε απάντηση στη συνεχιζόμενη βία, όπως δήλωσαν ακτιβιστές.


Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επτά αμάχους και έναν λιποτάκτη επεσήμαναν ακόμη, όπως και τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χάμα.

«Ο λαός θέλει να ανασταλεί η συμμετοχή της Συρίας», φώναζε το πλήθος σε μία διαδήλωση στη συνοικία Ντέιρ Μπάαλμπα της Χομς, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα έκκληση στον Αραβικό Σύνδεσμο να αναλάβει δράση εναντίον της Δαμασκού αύριο Σάββατο που αναμένεται να συναντηθεί.

«Περήφανη Χομς», φώναζαν κυματίζοντας μία πράσινη, άσπρη και μαύρη σημαία, την οποία χρησιμοποιούσε η Συρία πριν αναλάβει την εξουσία πριν περίπου 50 χρόνια το κόμμα Μπάαθ.

Τουλάχιστον 104 ανθρώπους σκότωσαν συριακές δυνάμεις ασφαλείας μόνο στη Χομς αφότου η Δαμασκός συμφώνησε να εφαρμόσει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για έξοδο από την κρίση, πριν εννέα ημέρες, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Η συστηματική φύση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αμάχων στη Χομς από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και παράνομων δολοφονιών, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνει η οργάνωση.

Η HRW ζήτησε ακόμη από τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό, να ζητήσει από τον ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στους υπεύθυνους για τη βία καθώς και να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Τα αραβικά κράτη παραμένουν διχασμένα σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουν την αιματηρή καταστολή από τη Συρία του κινήματος αμφισβήτησης, αφού η πρόταση για ειρήνευση του Αραβικού Συνδέσμου δεν ανέστειλε τη βία, ενώ μικρές είναι οι πιθανότητες να γεφυρωθούν οι διαφορές τους στην αυριανή συνάντηση.

Σημειωτέον πολλές χώρες είναι αντίθετες στην άσκηση πίεσης στον Άσαντ ενώ δεν φαίνεται πιθανό οι υπουργοί Εξωτερικών των αραβικών χωρών να αποφασίσουν το πάγωμα της συμμετοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο στη διάρκεια της αυριανής τους συνάντησης στο Κάιρο, όπως λένε διπλωμάτες που θα πάρουν μέρος.

Η Σαουδική Αραβία προΐσταται μίας ομάδας κρατών του Κόλπου, στην οποία περιλαμβάνονται το Κατάρ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, που είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση στον Άσαντ, σύμμαχο του αντιπάλου τους Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αντίθετες σε αυτή την προοπτική είναι η Υεμένη, όπου συνεχίζεται η εξέγερση εναντίον του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο Λίβανος στον οποίο ασκεί επιρροή η Συρία και η Αλγερία, που φαίνεται να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη συμπάθεια τον Άσαντ και να ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό της μία τέτοια κίνηση.

Κυρώσεις έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Συρίας, καθώς και σε πολλές κρατικές εταιρείες, με αποτέλεσμα η Δαμασκός να έχει αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Η εξέγερση εξάλλου έχει ωθήσει πολλούς καταθέτες να αποσύρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις συριακές τράπεζες.

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, οι πετρελαϊκές εταιρείες Royal Dutch Shell και Total έχουν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου στη χώρα, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times η Δαμασκός έχει σταματήσει να πληρώνει τις δύο εταιρείες εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.