ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον σεισμό και το τσουνάμι (pics+vids)

Ινδονησία: Έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον σεισμό και το τσουνάμι (pics+vids)

Τουλάχιστον832 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό και το τσουνάμι στη νήσο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας απηύθυνε σήμερα έκκληση για διεθνή βοήθεια μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Κελέβη ---νήσο που είναι επίσης γνωστή ως Σουλαουέσι- με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 832 άνθρωποι.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο «μας εξουσιοδότησε να δεχθούμε επείγουσα διεθνή βοήθεια (...) για την αντιμετώπιση της καταστροφής», δήλωσε ο Τομ Λεμπόνγκ, ινδονήσιος κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα αναλάβει τον συντονισμό συνεισφορών από τον ιδιωτικό τομέα.

Δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα να προσφέρουν βοήθεια στην κυβέρνηση στην Τζακάρτα, που είναι αντιμέτωπη με μια μείζονα καταστροφή.

Οι Αρχές αποδύθηκαν σήμερα σε μια εσπευσμένη προσπάθεια να διανείμουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, είδη πρώτης ανάγκης και εξοπλισμό στην Κελέβη, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί κι άλλο, τρεις ημέρες μετά το πλήγμα που δέχθηκε το νησί από τον σεισμό των 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε.

Την προθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια εξέφρασαν ήδη οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών, μεταξύ άλλων της Ταϊλάνδης και της Αυστραλίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Ένας κοινός τάφος ανοίχθηκε σήμερα για να ενταφιαστούν εκατοντάδες θύματα του σεισμού και του τσουνάμι, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη ενάντια στον χρόνο για να εντοπίσουν τυχόν ζωντανούς στα ερείπια.

Πολλοί κάτοικοι του Σουλαουέζι αναζητούν τους συγγενείς τους σε νοσοκομεία και αυτοσχέδια νεκροτομεία.

Στο μεταξύ έως και 1.200 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τρεις διαφορετικές φυλακές στην Ινδονησία εκμεταλλευόμενοι το χάος που ακολούθησε μετά τον σεισμό. Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Σρι Πούγκουχ Ουτάμι, διευκρίνισε ότι οι κρατούμενοι βρήκαν τρόπο να αποδράσουν από υπερπλήρεις φυλακές στο Πάλου και το Ντονγκάλα.

Η φυλακή στο Ντονγκάλα πυρπολήθηκε και οι 434 κρατούμενοι που βρίσκονταν σε αυτή απέδρασαν, πρόσθεσε η ίδια. Οι περισσότεροι είχαν καταδικαστεί για διαφθορά ή αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Πέντε άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία είχαν μεταφερθεί σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα λίγες ημέρες νωρίτερα.