ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή Σαλβίνι προς Βρυξέλλες και Βερολίνο - «Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια»

Απειλή Σαλβίνι προς Βρυξέλλες και Βερολίνο - «Θα κλείσουμε τα αεροδρόμια»

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην γειτονική Ιταλία, με την αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών να οδηγείται στα άκρα, έπειτα από τις συστάσεις των Ευρωπαίων για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και τις έντονες αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Παραμερίζοντας για λίγο την κόντρα που έχει ξεσπάσει με την Κομισιόν σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, αναφέρθηκε σήμερα 7 Οκτωβρίου με δηλώσεις του σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, βάσει των οποίων η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος.

«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια, όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.



Σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook έγραψε: «Εάν κάποιος στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες σκέφτεται να στείλει δεκάδες μετανάστες στην Ιταλία να γνωρίζει ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμο αεροδρόμιο. Θα τα κλείσουμε όπως κάναμε και με τα λιμάνια».

eu news italy matteo salvini italian deficit budget 1027218

Σκάει η ιταλική «βόμβα»

Στον τομέα της οικονομίας, μετά τις συστάσεις των Ευρωπαίων για τον ιταλικό προϋπολογισμό και τις έντονες αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης, τα μελλούμενα δείχνουν δυσοίωνα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις.

Η κατάσταση πλέον θυμίζει Ελλάδα του 2009, με του Ευρωπαίους να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ιταλική κυβέρνηση.
Οικονομικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για στυγνό εκβιασμό από τις Βρυξέλλες, με την ιταλική κυβέρνηση από την πλευρά της να διαμηνύει ότι «δεν είμαστε Ελλάδα» και πως οι εκβιασμοί κατά της Ιταλίας μπορεί να προκαλέσουν ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρεται και πάλι, σήμερα, στην στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας.

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα αρέσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τονίζει. Παράλληλα, προσθέτει ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Παράλληλα, ο Ντι Μάιο επιμένει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατηγορεί τους επιτρόπους της Ένωσης ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο αρχηγός των «Πέντε Αστέρων» δηλώνει, ότι «η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης. Αλλά αυτό δεν το επιθυμούν οι ιταλοί πολίτες».

Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δηλώνει βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

«Δε θα μας κάνετε Ελλάδα»

Παράλληλα, σε μία ακόμη επίθεση από την ιταλική πλευρά ο Ιταλός βουλευτής και στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, Κλαούντιο Μπόργκι, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Κομισιόν μέσω συνέντευξης στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, επισημαίνοντας ότι «αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι αρκετά ηλίθιος ώστε να νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ελληνική ‘εργαλειοθήκη’ εναντίον μας, θα δει ότι η κρίση δεν θα είναι όπως της Ελλάδας εις το τετράγωνο αλλά εις τον κύβο».

«Στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μετατρέψει αυτό που ξεκίνησε ως ένα μικρό πρόβλημα σε μια καταστροφή εξαιτίας λανθασμένης διαχείρισης, αλλά αυτό θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι Αρμαγεδδών», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι η απόλυτη τρέλα. Δε μπορούν να επιβάλλουν τίποτα εκτός αν στείλουν στρατό εναντίον μίας νόμιμης κυβέρνησης που έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και η οποία δεν πράττει κάτι εκτός πλαισίου. Αν προσπαθήσουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πραγματική επανάσταση».

Γιούνκερ: Θα προτείνουμε αλλαγές αν χρειαστεί

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθαρίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

italyvsEU 777x400

Η επιστολή της Κομισιόν

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», γράφει η Κομισιόν.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου,που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

94010

To προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης

«Ο κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και από θάρρος. Οι στόχοι του είναι η ευημερία των πολιτών και η ανάπτυξη, με φροντίδα -στην συνέχεια- για την μείωση του ελλείμματος», έγραψε την Πέμπτη, σε επιστολή του προς την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία διεξοδικά αναφερόμενος στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Επανέλαβε, δε, ότι η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και ότι θα περιοριστεί στο 1,8% το 2021. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, ο Τρία θεωρεί ότι το σύνολο των μέτρων θα αυξήσει το Αεπ της χώρας κατά 1,5% το 2019, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021.

«Τώρα ξεκινά η φάση διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τις βάσεις τις οποίες διαθέτει η στρατηγική ανάπτυξης που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο προσχέδιο προϋπολογισμού», τόνισε ο Ιταλός, τεχνοκράτης υπουργός. Με ειδική αναφορά -όπως πρόσθεσε - στις επενδύσεις, στην στήριξη της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή και με μέριμνα για την βιωσιμότητα του οικονομικού συστήματος.

Ο Τζοβάνι Τρία ευχήθηκε, τέλος, να αναπτυχθεί «εποικοδομητικός και ανοικτός διάλογος με την Κομισιόν» και υπενθύμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση «είναι αισιόδοξη και συμπαγής».