ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ανακαλύφθηκαν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο

Ραγδαίες εξελίξεις: Ανακαλύφθηκαν ευρήματα που αποδεικνύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο

Μιλώντας μετά την πρώτη έρευνα που διενήργησε η τουρκική αστυνομία στους χώρους του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και η οποία διήρκεσε εννέα ώρες, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Associated Press ότι η αστυνομία έχει βρει «συγκεκριμένα στοιχεία» κατά τη διάρκεια των ερευνών στο Σαουδαραβικό προξενείο, που αποδεικνύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος της Wasinghton Post, Τζαμάλ Κασόγκi, δολοφονήθηκε εκεί.

Οι έρευνες των τουρκικών αρχών για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι συνεχίστηκαν και σήμερα, τόσο στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και στο σπίτι του γενικού προξένου.

Αστυνομικοί μπήκαν στην προξενική κατοοικία περίπου μία ώρα αφότου ο πρόξενος Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι έφυγε από την Τουρκία αεροπορικώς για το Ριάντ, όπως μετέδωσε η δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα 16 Οκτωβρίου ότι κάποια αποδεικτικά στοιχεία στην υπόθεση εξαφάνισης του σαουδάραβα δημοσιογράφου καλύφθηκαν με μπογιά μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας μετά την πρώτη έρευνα που διενήργησε η τουρκική αστυνομία στους χώρους του προξενείου ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η έρευνα αναζητεί τοξικά υλικά στο κτήριο της διπλωματικής αποστολής.

«Ελπίδα μου είναι να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας δώσουν μια λογικοφανή εκδοχή το συντομότερο δυνατόν επειδή η έρευνα εξετάζει πολλά πράγματα όπως τοξικά υλικά και αυτά τα υλικά αφαιρέθηκαν περνώντας τα με βαφή», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι η έρευνα για την εξαφάνιση του Κασόγκι θα συνεχιστεί και σήμερα στην κατοικία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και σε κάποια οχήματα και ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στις μετακινήσεις εις βάρος σαουδαράβων διπλωματών στην Τουρκία.

Ο ίδιος είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ομολογία από την πλευρά του Ριάντ για την υπόθεση αυτή και ότι ο αμερικανός ομόλογός του Πομπέο, ο οποίος αναμένεται στην Τουρκία, θα μεταφέρει στην Άγκυρα τις πληροφορίες που θα αποκομίσει από το Ριάντ.

«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα», είπε ο Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας ότι «τα προξενεία δεν είναι χώροι για ανάκριση».

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters ότι οι Αρχές έχουν στην κατοχή τους ηχητικό υλικό από το οποίο εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε στο προξενείο και το έχουν μοιραστεί με άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ. Το Ριάντ ωστόσο αρνείται κάθε ανάμειξη στην εξαφάνιση του δημοσιογράφου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέβη σήμερα στο Ριάντ και συναντήθηκε με τον βασιλιά Σαλμάν, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του και με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πομπέο εξέφρασε ανησυχία για την εξαφάνιση του Κασόγκι στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Αχμέντ αλ-Τζουμπάιρ, ενώ ευχαρίστησε τον βασιλιά Σαλμάν για την δέσμευσή του στη διερεύνηση της υπόθεσης, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε σήμερα το Ριάντ να ρίξει φως στην εξαφάνιση του Κασόγκι και είπε ότι θα πρέπει να «υπάρξουν επιπτώσεις» αν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του.

«Τα γεγονότα που επικαλούνται είναι υπερβολικά σοβαρά. Το έχουμε πει στις σαουδαραβικές Αρχές με μεγάλη αποφασιστικότητα και ευχόμαστε να υπάρξει μεγάλη διαφάνεια ως προς τα γεγονότα που προέκυψαν», είπε ο ίδιος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Παρίσι.

Παρέμβαση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να διευρύνει την έρευνα για τον υπό εξαφάνιση δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και ότι ο πρίγκιπας δεν γνωρίζει τι συνέβη εντός του προξενείου στην Τουρκία, όπου εθεάθη για τελευταία φορά ο Κασόγκι.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας ο οποίος αρνήθηκε τελείως κάθε γνώση του τι συνέβη στο προξενείο τους στην Τουρκία», είπε ο Τραμπ στο twitter, αναφερόμενος στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

«Βρισκόταν μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας και μου δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει και ότι θα διευρύνει γρήγορα μια πλήρη έρευνα για αυτό το θέμα. Οι απαντήσεις θα έρθουν συντόμως».