ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδει εμπλοκή του Ισραήλ σε πολύνεκρη έκρηξη, ο Λαριτζανί

Διαψεύδει εμπλοκή του Ισραήλ σε πολύνεκρη έκρηξη, ο Λαριτζανί

Tις υποθέσεις περί ενδεχόμενης εμπλοκής του Ισραήλ πίσω από την έκρηξη σε μια στρατιωτική βάση κοντά στην Τεχεράνη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 17 στρατιώτες και αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης διέψευσε ο πρόεδρος της Βουλής της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.


«Οτιδήποτε λένε οι εχθροί σχετικά με το συμβάν στη βάση των Φρουρών της Επανάστασης είναι αποκύημα φαντασίας και άρα δεν είναι σημαντικό», ανέφερε ο Αλί Λαριτζανί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars.

Μάλιστα, το περιοδικό Time επικαλέστηκε δυτικό αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας που υπέθεσε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην βάση Μαλάρντ-Σαχριάρ, δυτικά της Τεχεράνης.

Στο θάνατο του στρατηγού Χασάν Μοκαντάμ σημαντικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης κατά την έκρηξη, επικεντρώθηκε, η Γιεντότ Αχρονότ, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα αποκάλεσε τον Μοκαντάμ «πατέρα των (πυραύλων) Σαχάμπ», εκτιμώντας πως ο θάνατός του αποτελεί πλήγμα για το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι τύπου Σαχάμπ-3 και Ζελζάλ έχουν ικανό δραστικό βεληνεκές ώστε να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας του Ισραήλ.

Σημειωτέον, το Ιράν έχει πολλές φορές προειδοποιήσει ότι εάν οι πυρηνικές του εγκαταστάσεις δεχθούν επίθεση από το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που διαθέτει εναντίον του εβραϊκού κράτους.

Στην επισήμανση ύπαρξης δεκάδων χιλιάδων που μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο του μάρτυρα Μοκαντάμ προέβη ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής Λαριτζανί , εξαίροντας τον Μοκαντάμ ως «ένα από τα πιο λαμπρά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης».