ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit οδεύουν βραδέως προς μια συμφωνία

Γιούνκερ: Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit οδεύουν βραδέως προς μια συμφωνία

Βραδεία πρόοδο προς μια οριστική συμφωνία για το Brexit «βλέπει» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έχω την εντύπωση πως κινούμαστε βραδέως, αλλά ασφαλώς προς μια οριστική συμφωνία για το Brexit, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Γιούνκερ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Την ίδια ώρα, τέσσερις Βρετανοί υπουργοί, υποστηρικτές της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στα πρόθυρα παραίτησης από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η εφημερίδα παράλληλα τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το σχέδιο της Μέι για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού που θα επιβλέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από οποιoδήποτε προσωρινό τελωνειακό καθεστώς συμφωνήσει.

Οι υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι επιμένουν ότι η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του τελωνειακού καθεστώτος όταν αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς κινείται προς μια νέα εμπορική σχέση με το μπλοκ.

Ωστόσο η εφημερίδα επικαλέστηκε μια πηγή στο Γουάιτχολ που τόνισε ότι η ΕΕ θα επιμείνει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβλέψει κάθε απόφαση.