ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ανακαλύφθηκε ναρκοπέδιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στην Αγία Πετρούπολη

Ρωσία: Ανακαλύφθηκε ναρκοπέδιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κοντά στην Αγία Πετρούπολη

Δίπλα από έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον πυρηνικό σταθμό του Σόσνοβι Μπορ

Ένα ναρκοπέδιο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με αντιαρματικές νάρκες ανακαλύφθηκε στη Ρωσία, δίπλα από έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στον πυρηνικό σταθμό του Σόσνοβι Μπορ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτική Ρωσία), έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Η πληροφορία για τις νάρκες που ανακαλύφθηκαν κοντά στην τοποθεσία Λεμπιατζιέ ελήφθη στις 11 Νοεμβρίου», ανακοίνωσε η αστυνομία της περιφέρειας, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από μέλη ενός στρατιωτικού και ιστορικού συλλόγου, του «Fort Krasnaia Gorka», που ασχολείται κυρίως με έρευνες για μάχες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου στην περιοχή του Λένινγκραντ.

«Αυτό το ξεχασμένο ναρκοπέδιο, που βρίσκεται σε απόσταση δέκα μέτρων από τον ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο A121, ανακαλύφθηκε από έναν κάτοικο, ο οποίος μας ενημέρωσε σχετικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Fort Krasnaia Gorka, σύμφωνα με τον οποίο το ναρκοπέδιο βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό του Σόσνοβι Μπορ.

Το ναρκοπέδιο αυτό είχε δημιουργηθεί τον Αύγουστο 1941 από το σοβιετικό Πολεμικό Ναυτικό, σε μια στιγμή που η προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων απειλούσε την πόλη του Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη). Σύμφωνα με τον Σίζοφ, μετέτρεψαν οβίδες των 46 κιλών σε αντιαρματικές νάρκες και τις τοποθέτησαν σταυροειδώς ανά πέντε σε μήκος 120 μέτρων του δρόμου.

«Είναι πολύ επικίνδυνο. Αν μία απ' αυτές τις παλιές νάρκες εκραγεί, οι άλλες θα εκραγούν αμέσως», δήλωσε ο Σίζοφ προσθέτοντας πως 15 από τις νάρκες αυτές έχουν ήδη αποκαλυφθεί και εξουδετερώνονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Λένινγκραντ και η περιφέρειά του αποτέλεσαν θέατρο εξαιρετικά άγριων μαχών ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό και τους Ναζί στο διάστημα από το 1941 μέχρι το 1944 και πολυάριθμες είναι οι νάρκες και οι οβίδες που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.