ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ελλάδα - Κύπρος αναλαμβάνουν την ηγεσία της ευρωπαϊκής «ακαδημίας κατασκόπων»

Politico: Ελλάδα - Κύπρος αναλαμβάνουν την ηγεσία της ευρωπαϊκής «ακαδημίας κατασκόπων»

Ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και την Κύπρο σκοπεύει να δώσει η Ευρώπη των 28 στη νέα ευρωπαϊκή σχολή κατασκοπείας που ετοιμάζεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία).

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ - ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ - «ΦΩΤΙΑ»

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του περιοδικού Politico, η συμφωνία αυτή και η συνακόλουθη ίδρυση αυτής της «ακαδημίας κατασκόπων» συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών.

politico

«Η Ελλάδα θα κληθεί με την βοήθεια της Κύπρου να αναλάβει την ακαδημία κατασκοπείας», αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ανάληψη της ηγεσίας της ευρωπαϊκής σχολής κατασκοπείας από τις δύο χώρες εδράζεται στο γεγονός ότι και οι δύο έχουν τους στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συνεδριάζουν τη Δευτέρα (19/11/2018) και την Τρίτη (20/11/2018) στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συμφωνήσουν σε 17 νέα πρότζεκτ, τα οποία προκύπτουν από τη συμφωνία PESCO (Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία), που προβλέπουν από τη βελτίωση της εκπαίδευσης και των υποδομών, μέχρι την ενίσχυση των θαλάσσιων επιχειρήσεων και των αεροπορικών συστημάτων, σύμφωνα με προσχέδιο που δημοσιεύει το Politico.

Όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή, μια σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών μπλοκαρίστηκε από την Βρετανία, η οποία την θεωρούσε ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στην συμμαχία πληροφοριών μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Βρετανίας.

«Με το Brexit να πλησιάζει η Βρετανία δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο», υπογραμμίζει το Politico.

Δείτε το προσχέδιο της συμφωνίας PESCO, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι με βάση το προσχέδιο της PESCO, η χώρα μας θα ηγείται του πρότζεκτ, που αφορά στη σύσταση σώματος Ειδικών Δυνάμεων. Αυτό το νέο σώμα θα έχει τη δυνατότητα να μετέχει σε μικρές κοινές επιχειρήσεις, σύμφωνα, πάντα, με το Politico.

Οι αρμοδιότητες των υπολοίπων χωρών

Γαλλία και Σουηδία θα αναλάβουν το Κέντρο Αξιολόγησης, η Γερμανία τη δημιουργία drones νέας γενιάς που αναμένονται σε κυκλοφορία έως το 2025, ενώ θα είναι και επικεφαλής του πρότζεκτ για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των στρατιωτικών ελικοπτέρων Tiger.

Εξάλλου, η Ιταλία θα αναλάβει το anti-drone system, δηλαδή τη δημιουργία ενός συστήματος αντιμετώπισης απειλών από μη επανδρωμένα σκάφη (drones).

Παράλληλα, η Εσθονία θα ασχοληθεί με τη δημιουργία αρθρωτού μη επανδρωμένου συστήματος εδάφους- που θα διευκολύνει τον σχεδιασμό αποστολών- και η Γαλλία θα είναι επικεφαλής του πρότζεκτ για νέας γενιάς πυραυλικά συστήματα μεσαίας εμβέλειας.

Επίσης, σύμφωνα με το Politico, η Τσεχία θα είναι επικεφαλής της προσπάθειας δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ηλεκτρονικού πολέμου και η Γαλλία τη βελτίωση του καταμερισμού των βάσεων, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός αυτής, προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης ο Πάγκαλος για υποθέσεις «μαύρου» χρήματος