ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Λονδίνο και Μαδρίτη συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ – Κανονικά αύριο (25/11) η Σύνοδος Κορυφής

Brexit: Λονδίνο και Μαδρίτη συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ – Κανονικά αύριο (25/11) η Σύνοδος Κορυφής

Ισπανία και ΕΕ ήρθαν σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας το δρόμο για την αυριανή (25/11) ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι για το Brexit.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας. Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που έγινε (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) και (ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ) επέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ», ανέφερε διπλωματική πηγή στο Reuters.

«Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί κανονικά», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωση από Λονδίνο

Η Βρετανία έδωσε διαβεβαιώσεις στην ΕΕ ότι δεν θα επιμείνει στη «μετάφραση» της συμφωνίας για το Brexit ως μιας δέσμευσης της ΕΕ να εφαρμόσει μία μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, καθησυχάζοντας την Ισπανία για το ζήτημα αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση «θα διαπραγματευτεί της μελλοντικές συμφωνίες για την υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης εκ μέρους όλων των περιοχών για τις εξωτερικές σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνη η Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει μία κατάλληλη και επωφελή μελλοντική σχέση με την ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες σχέσεις με την ΕΕ» αναφέρεται στην επιστολή του Βρετανού πρεσβευτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τιμ Μπάροου.

Η επιστολή αυτή, δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ επιβεβαίωσε τη συμφωνία

O Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας το δρόμο για την αυριανή διάσκεψη της ΕΕ, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Διευκρίνισε μάλιστα πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας.

«Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ» είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ.

Η Μαδρίτη θα έχει άμεση συμμετοχή σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Γιβραλτάρ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διακηρύξει στην αυριανή έγκριση της συμφωνίας για το Brexit με τη Βρετανία, ότι οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Μαδρίτη, σύμφωνα με ένα προσχέδιο επίσημου εγγράφου που επεξεργάστηκε το Reuters.

«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο επίσης: «Παρ΄ όλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ..., αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ