ΚΟΣΜΟΣ

Σάρκα και οστά ο εφιάλτης του Ερντογάν: Οι Σύροι ενώθηκαν με τους Κούρδους – Χαστούκι και από Ρωσία

Σάρκα και οστά ο εφιάλτης του Ερντογάν: Οι Σύροι ενώθηκαν με τους Κούρδους – Χαστούκι και από Ρωσία

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα 28 Δεκεμβρίου την είσοδό του στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μάνμπιτζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, λίγο μετά την έκκληση για βοήθεια των κουρδικών δυνάμεων που φοβούνται μεγάλης κλίμακαςτουρκικήεπίθεση στην περιοχή.

Η έκκληση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων στην Συρία, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, και βασικού τους συμμάχου, για την αποχώρηση 2.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού έκανε την ανακοίνωση της εισόδου των δυνάμεων της Δαμασκού στην Μάνμπιτζ από την τηλεόραση, τονίζοντας ότι η συριακή σημαία κυματίζει στην πόλη-κλειδί που απέχει 30 χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

5c25e97bdda4c8ee6a8b4599

«Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μάνμπιτζ και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές κατά της τουρκικής εισβολής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG, που είναι η κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), του κουρδο-αραβικού συνασπισμού.

Η Άγκυρα έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, προωθώντας άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ, όπου παραμένουν, σύμφωνα με την Τουρκία οι κουρδικές δυνάμεις.

Η Τουρκία, η οποία φοβάται την εγκαθίδρυση κουρδικής οντότητας στα σύνορά της, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις της δικής της κουρδικής μειονότητας στο τουρκικό έδαφος, είναι εχθρική προς τις YPG εξαιτίας των σχέσεών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Κρεμλίνο ωστόσο θεωρεί «θετική» την είσοδο του συριακού στρατού στο Μάνμπιτζ, θεωρώντας ότι αυτό θα συμβάλει στην «σταθεροποίηση της κατάστασης».

FF3FDRS5FVCJBDKBLC5MS53JTU

Φυσικά, αυτό κινείται προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της κατάστασης. Η διεύρυνση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων... συνιστά χωρίς καμία αμφιβολία θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη στην Μόσχα τουρκικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε στην Μόσχα την διεξαγωγή συνομιλιών για την Συρία με τη συμμετοχή των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στις αρχές του 2019, την ώρα που η Ουάσινγκτον προετοιμάζει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

QDUIK4A3LFH3DCIMECFQIJY6SU

«Είναι η σειρά μας να υποδεχθούμε την συνάντηση κορυφής των τριών εγγυητριών χωρών με την συμμετοχή του ιρανού, του τούρκου προέδρου και του δικού μας. Συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί κοντά στην πρώτη εβδομάδα του έτους. Θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα των προέδρων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η συνάντηση κορυφής εντάσσεται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, στην οποία συμμετέχουν από τον Ιανουάριο 2017, απουσία της Ουάσινγκτον, εκπρόσωποι της Δαμασκού και μία αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν, συμμάχων της Δαμασκού, και της Τουρκίας, συμμάχου των σύρων ανταρτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ειρηνευτική διαδικασία της Αστάνα υποσκέλισε τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεις, που δεν έδωσαν λύση σε έναν πόλεμο ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 350.000 ανθρώπων από τον Μάρτιο 2011. Όμως ούτε η διαδικασία της Αστάνα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να καταλήξει σε οριστική επίλυση της σύρραξης.

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν έχει δουλειά στο Μάνμπιτζ αν οι YPG εγκαταλείψουν την περιοχή»

Η Τουρκία δεν έχει τίποτε να κάνει στην πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρία, όταν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» εγκαταλείψουν την περιοχή, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού, κύρια συνιστώσα του κουρδοαραβικού συνασπισμού, των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και μέχρι πρότινος σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τουρκία απείλησε με επίθεση κατά του Μάνμπιτζ για την εκδίωξη των δυνάμεων των YPG, ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν βιάζεται.

«Στην παρούσα κατάσταση, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ακεραιότητα του συριακού εδάφους. Αυτές οι περιοχές ανήκουν στην Συρία. Όταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα έχουν φύγει από την περιοχή, δεν θα υπάρχει τίποτε για εμάς να κάνουμε εκεί...Το θέμα δεν είναι το Μάνμπιτζ...στόχος μας είναι να εξαφανίσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή. Κύριος στόχος μας είναι οι YPG να πάρουν εδώ ένα αναγκαίο μάθημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν το δικαίωμα να καλούν άλλα «στοιχεία» στην πόλη Μάνμπιτζ και προειδοποιούσε όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.