ΚΟΣΜΟΣ

Γκιουλ: «Χωρίς επιστροφή» η κατάσταση στη Συρία

Γκιουλ: «Χωρίς επιστροφή» η κατάσταση στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εκτίμησε πως η Συρία «έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», αναφερόμενος στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ που συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη: «Ασκήσαμε τεράστιες πιέσεις δημόσια και πίσω από κλειστές πόρτες για να πείσουμε τη συριακή ηγεσία να ηγηθεί της δημοκρατικής μετάβασης».

«Παρόλα αυτά το καθεστώς του Μπάαθ συνεχίζει να χρησιμοποιεί καταστολή και βία εναντίον του ίδιου του λαού του. Η βία γεννά βία. Τώρα, δυστυχώς, η Συρία έχει φθάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», είπε κατά την ομιλία του στο βρετανικό ινστιτούτο Ουίλτον Παρκ.

Επισήμανε, επίσης, ότι η τύχη της Συρίας είναι σημαντική για ολόκληρη την περιφέρεια, καθώς η χώρα αυτή κάθεται πάνω σε σεισμογενείς θρησκευτικές διαχωριστικές γραμμές.

«Εάν ο δημοκρατικός αγώνας αυτός καθοριστεί από θρησκευτικές και εθνοτικές διαχωριστικές γραμμές, θα συρθεί ολόκληρη η περιοχή σε χάος και αιματοχυσία», προειδοποίησε.

«Όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για ολόκληρη την περιοχή έχουμε την ευθύνη να προασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητα όλων των χωρών, με κάθε κόστος», κατέληξε.