ΚΟΣΜΟΣ

Ασύλληπτο: Δείτε τι θερμοκρασίες κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στον Άρη (pics)

Ασύλληπτο: Δείτε τι θερμοκρασίες κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στον Άρη (pics)

Τι, δεν το γνωρίζατε; Στον πλανήτη Άρη έχει εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός και οι μετρήσεις που καταγράφει είναι σοκαριστικές…

Χάρη στα επιστημονικά όργανα του ρομποτικού εργαστηρίου InSight της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο έχει «παρκάρει» στο γειτονικό πλανήτη από το Νοέμβριο του 2018, το κοινό στη Γη -αφού ακόμη δεν υπάρχουν κάτοικοι στον Άρη- μπορεί να έχει ένα καθημερινό αρειανό μετεωρολογικό δελτίο στη διεύθυνση:mars.nasa.gov/insight/weather.

Τα στοιχεία που στέλνει το ρομποτικό εργαστήριο, περιλαμβάνουν τη θερμοκρασία, την ισχύ του ανέμου και την πίεση του αέρα στην μεγάλη πεδιάδα Elysium Planitia, λίγο βόρεια από τον ισημερινό του 'Αρη, όπου βρίσκεται το InSight.

Οι μετρήσεις που στέλνει είναι απίστευτες και καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί στον Άρη.

Δείτε στην παρακάτω Gallery τι θερμοκρασίες κατέγραψε την περασμένη Κυριακή:

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει στον 'Αρη πολλούς μεγάλους ανεμοστρόβιλους (dust devils). «Στροβιλίζονται με ταχύτητα σχεδόν 60 μιλίων την ώρα και ταρακουνάνε το InSight, κάτι που έχουμε δει συχνά. Στη Γη οι ανεμοστρόβιλοι της ερήμου έχουν συνήθως διάμετρο 15 μέτρων και ύψος σχεδόν ενός χιλιομέτρου, αλλά στον 'Αρη μπορεί να φθάσουν σε ύψος τα πέντε έως δέκα χιλιόμετρα και σε διάμετρο τα 100 μέτρα ή και περισσότερα», δηλώνει ο Ντον Μπάνφιλντ του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι επικεφαλής της νέας μετεωρολογικής υπηρεσίας του InSight.

Παρατηρήσεις για τον καιρό στον 'Αρη, όχι όμως τόσο αναλυτικές, κάνουν επίσης οι δορυφόροι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, καθώς και το μοναδικό πλέον ρόβερ σε λειτουργία, το Curiosity της NASA. Το InSight έχει αρχίσει να εγκαθιστά τα όργανά του στην αρειανή επιφάνεια, ώστε να αρχίσει να μελετά γεωλογικά το εσωτερικό του πλανήτη για πρώτη φορά.

Διαβάστε επίσης:

Έληξε το τελεσίγραφο: Ο Τραμπ «τελειώνει» τον Ερντογάν

Σχετικές ειδήσεις