ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνει την ένταση το Ιράν: Νέες απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα – Οι πρώτες αντιδράσεις  

Κλιμακώνει την ένταση το Ιράν: Νέες απειλές για το πυρηνικό πρόγραμμα – Οι πρώτες αντιδράσεις  
Associated Press

Η Τεχεράνη απείλησε σήμερα, Κυριακή (07/07), να αποδεσμευθεί εντός «60 ημερών» και από άλλες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, εκτός κι αν βρεθεί μια «λύση» με τους εταίρους στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που να ικανοποιεί τα αιτήματά της.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά, μέσα σε 60 ημέρες, θα ξεκινήσουμε το τρίτο στάδιο» του σχεδίου για περιορισμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί.

Υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τον Μάιο από το Ιράν σε ό,τι αφορά την υπαναχώρηση από ορισμένες δεσμεύσεις είναι αναστρέψιμα ανά πάσα στιγμή εάν το Ιράν δει να ικανοποιούνται τα αιτήματά του. Αυτά αφορούν βασικά την δυνατότητα το Ιράν να συνεχίσει να πουλά το πετρέλαιό του και συναλλάσσεται με το εξωτερικό, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου σε βάρος της Τεχεράνης από την Ουάσινγκτον ύστερα από την απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία της Βιέννης, τον Μάιο του 2018.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε από ποιες δεσμεύσεις θα μπορούσε να υπαναχωρήσει η χώρα του από τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα ανακοινωθεί την «κατάλληλη» στιγμή, δήλωσε.

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί από μια ακόμα δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ότι θα ξεκινήσει εντός της ημέρας να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, το όριο που ορίστηκε από τη συμφωνία της Βιέννης.

Οι πρώτες αντιδράσεις

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67% και κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης. «Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο βήμα», δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. «Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου. Καλώ τους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας-υπογράψατε αυτή τη συμφωνία και είπατε ότι μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις--αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;», σχολίασε ο Νετανιάχου. «Ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για έναν λόγο μόνο, για την κατασκευή ατομικής βόμβας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας του 2015.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε και εκείνος την απόφαση του Ιράν κάνοντας λόγο για «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της προεδρίας. Ο Μακρόν υπενθύμισε την προθεσμία της 15ης Ιουλίου για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, χωρίς να αναφερθεί στο τι θα συμβεί μετά την ημερομηνία αυτήν.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κάντε Bookmark τις σελίδες του Newsbomb.gr για τα Exit Poll 2019και τα Αποτελέσματα Εκλογών 2019 της 7ης Ιουλίου, ώστε να ενημερωθείτε πρώτοι και με εγκυρότητα!

Διαβάστε επίσης όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές 2019.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τις Εκλογές 2019

Μάθε ΕΔΩ πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2019

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τα Exit Polls 2019

Σχετικές ειδήσεις