Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Βενετία: Στέγνωσαν τα κανάλια της «Γαληνοτάτης» - Συναγερμός για ξηρασία στη βόρεια Ιταλία

Newsbomb

Οι γόνδολες αδυνατούν να «ταξιδέψουν» σε μερικά από τα διάσημα κανάλια της Βενετίας, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει την προοπτική νέας, καταστροφικής ξηρασίας

Εβδομάδες ξηρασίας στην Ιταλία προκαλούν ανησυχία ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία νέα έκτακτη ανάγκη όπως το περασμένο καλοκαίρι, με τις Άλπεις να έχουν λάβει λιγότερο από το ήμισυ της κανονικής χιονόπτωσης, σύμφωνα με επιστήμονες και περιβαλλοντικές ομάδες.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Βενετία, όπου οι πλημμύρες είναι συνήθως το κύριο μέλημα, αντιμετωπίζει ασυνήθιστα χαμηλές παλίρροιες που καθιστούν αδύνατη την πλοήγηση για τις γόνδολες, τα θαλάσσια ταξί και τα ασθενοφόρα σε μερικά από τα διάσημα κανάλια της. Τα προβλήματα στη Βενετία αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, από την έλλειψη βροχής και το σύστημα υψηλής πίεσης, μέχρι την πανσέληνο και τα θαλάσσια ρεύματα.

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ιταλίας υποφέρουν από σοβαρή λειψυδρία δήλωσε τη Δευτέρα η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente, με την προσοχή να εστιάζεται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Πάδος, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας που εκτείνεται από τις Άλπεις στα βορειοδυτικά έως την Αδριατική έχει 61% λιγότερο νερό από το κανονικό αυτή την εποχή του χρόνου, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, η Ιταλία βίωσε τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές γύρω από το Πάδο, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση λειψυδρίας που έχει δημιουργηθεί από τον χειμώνα του 2020-2021», δήλωσε ο ειδικός για το κλίμα Massimiliano Pasqui από το ιταλικό ινστιτούτο επιστημονικής έρευνας CNR, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.

«Πρέπει να ανακτήσουμε 500 χιλιοστά στις βορειοδυτικές περιοχές: χρειαζόμαστε 50 ημέρες βροχής», είπε. Η στάθμη των υδάτων στη λίμνη Garda στη βόρεια Ιταλία έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθιστώντας δυνατή την πρόσβαση στο μικρό νησί San Biagio στη λίμνη μέσω ενός εκτεθειμένου μονοπατιού.

Ένας αντικυκλώνας κυριαρχεί στον καιρό στη δυτική Ευρώπη εδώ και 15 ημέρες, φέρνοντας ήπιες θερμοκρασίες που παρατηρούνται κανονικά στο τέλος της άνοιξης. Ωστόσο, οι τελευταίες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν οτι θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και θα πέσει χιόνι στις Άλπεις τις επόμενες ημέρες.