Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιοι... ξεχασμένοι από Θεό και «ανθρώπους»! (Video+photos)

Newsbomb

Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει αν δεν το δει να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια του… Επέζησαν από τον πόλεμο, πεθαίνουν από την πείνα…

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ

Το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στα μαρτυρικά εδάφη της Παλαιστίνης, τα οποία πρόσφατα ισοπέδωσε ο ισραηλινός στρατός, φέρνει στο προσκήνιο την καθημερινή «σφαγή» αμάχων, που ενώ ο πόλεμος έχει πλέον σταματήσει, συνεχίζεται καθημερινά, στο επίπεδο της ανθρωπιστικής κρίσης…

Η απόσταση από το στρατιωτικό σημείο ελέγχου Έρες που βρίσκονται τα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα μέχρι την πόλη της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι μεγάλη...

Αρκούν όμως, λίγα λεπτά της ώρας για να αισθανθείς πώς είναι να βρίσκεσαι ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους…

gaza7

Περνώντας από τον ισραηλινό έλεγχο φτάνουμε στον έλεγχο των Παλαιστινίων και αμέσως μετά στον πλέον εξονυχιστικό, του στρατού της Χαμάς, για να πάρουμε τα χαρτιά και την απαιτούμενη άδεια ώστε να κυκλοφορήσουμε «ελεύθεροι» στην περιοχή . Με τις άδειες αυτές από την πλευρά του Ισραήλ και της Χαμάς κατορθώσαμε να κινηθούμε για λογαριασμό του Νewsbomb σε όλες τις επικίνδυνες περιοχές.

Για άλλη μια φορά, ένας σύντομος αλλά απίστευτα σκληρός, καταστροφικός και αιματηρός πόλεμος έφερε ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς , τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, έχασαν παιδιά, συγγενείς και που σήμερα όσοι επιβίωσαν, μοιάζουν με… ζωντανούς – νεκρούς, να περιφέρονται στην Γάζα, ακρωτηριασμένοι ψυχικά αλλά και σωματικά.

gaza10

Τα παιδικά βλέμματα σε τσακίζουν… Τα αθώα θύματα αυτού του πολέμου, για άλλη μια φορά ρωτούν σιωπηλά, χωρίς κινήσεις, χωρίς μορφασμούς, χωρίς χαμόγελα . «Πότε θα ξημερώσει μια νέα μέρα για μας;».

Είναι ολοφάνερο, δυστυχώς, ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης, δεν έχουν πια τίποτα άλλο να πουν, τίποτα να περιμένουν από τους ανθρώπους. Προσεύχονται, όμως, καθημερινά και θα συνεχίσουν να ελπίζουν πως κάποια στιγμή, μια… ανώτερη δύναμη θα κοιτάξει προς τη Λωρίδα της Γάζας και θα σταματήσει αυτό το μαρτύριο που βίωσαν στον πόλεμο και που συνεχίζεται ακόμη, σε περίοδο ειρήνης (υποτίθεται), υποχρεώνοντάς τα να ζουν μέσα στην ανέχεια, τη φτώχεια, την πείνα και τις αρρώστιες, στερούμενα τα βασικά αγαθά.

Ο πόλεμος των 50 ημερών κατεδάφισε τα πάντα. Ήταν ο πιο δύσκολος από κάθε άλλη φορά, ο πλέον ανελέητος, όπως θα πουν πολλοί στο οδοιπορικό μας .

gaza8

Όμως ακόμη και μετά τον πόλεμο οι κάτοικοι στην Γάζα ταλαιπωρούνται και τιμωρούνται διότι ζουν σε μια πόλη που έχει το καταφύγιό της η Χαμάς, που είναι και η Κυβέρνηση της Παλαιστίνης.

Δουλειές δεν υπάρχουν, χρήματα δεν υπάρχουν και μετά από 8 μήνες δεν έχει αποκατασταθεί καμία ζημιά. Κανένα κτήριο δεν ξαναχτίστηκε, κανένα σχολείο, ούτε ένα νοσοκομείο, όπως γινόταν κάθε φορά μετά τον πόλεμο. Αυτή τη φορά ο αποκλεισμός του λαού των Παλαιστινίων που ζει στην Γάζα είναι εγκληματικός. Και ξεκάθαρα στοχεύει στους απλούς ανθρώπους, αυτούς που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, να τα φροντίσουν όταν αρρωστήσουν και να τα σπουδάσουν. Να ζήσουν ελεύθεροι στη χώρα τους...

Όμως, αυτό μοιάζει σήμερα πραγματικά αδύνατο καθώς η παρουσία της Χαμάς διεγείρει τα πιο σκληρά συναισθήματα των Ισραηλινών και των άλλων δυνάμεων που κάποτε τους βοηθούσαν, τουλάχιστον, να επουλώσουν τις πληγές τους.

Αυτή τη στιγμή στη Γάζα δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα, ούτε τρόφιμα, ούτε νοσοκομεία για όλα τα περιστατικά. Ακόμη και όταν χρειαστεί να χειρουργηθούν παιδιά σε ένα υποτυπώδες χειρουργείο, δεν έχουν καν το απαραίτητο αναισθητικό για τη μέθη που χρειάζεται.

Οι κάτοικοι ζουν κατά ομάδες σε γκαράζ σπιτιών και σε αποθήκες σαν τα ποντίκια, αφού προσπάθησαν με κάποια υλικά από τις καταστροφές να φτιάξουν ό,τι μπορούσαν για να περάσουν το χειμώνα.

gaza6

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους είναι θυμωμένοι και με την Χαμάς και με το Ισραήλ αλλά και με εκείνους που τους έταξαν βοήθεια, αλλά μετά τον τελευταίο βομβαρδισμό εξαφανίστηκαν, αφήνοντας τα παγωμένα χαμόγελα, τα θυμωμένα μάτια και τις λαβωμένες παιδικές και όχι μόνο ψυχές, να περιμένουν κάθε μέρα και να εκλιπαρούν για μια βοήθεια που δεν έρχεται.

Τους κατεστραμμένους δρόμους, τα βομβαρδισμένα κτήρια και τις αποθήκες που έγιναν πρόχειρα καταλύματα για αθώες ψυχές, επισκεφθήκαμε με την κάμερα του Νewsbomb, για τις ανάγκες του οδοιπορικού που θα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί.

Άνθρωποι που ζουν και αναπνέουν (κυριολεκτικά) για την ελπίδα που δεν έρχεται, έχουν ένα χείμαρρο λέξεων μέσα τους που ζητά να ξεχυθεί και να τα καταπνίξει όλα.

Η Γάζα με τα 2 εκατομμύρια κατοίκους μουσουλμάνους και τους 1400 Χριστιανούς, ζει σήμερα τις πιο τραγικές της στιγμές και αυτό γιατί πληρώνει τη δραστηριότητα της Χαμάς, με την ύπαρξή της και την μελλοντική της ανάπτυξη. Της Χαμάς που για τους Ισραηλινούς παραμένει τρομοκρατική οργάνωση, ενώ για το λαό της Παλαιστίνης είναι οι «μαχητές για την ελευθερία» της πατρίδας τους.

Το Newsbomb.gr σε παγκόσμια αποκλειστικότητα μεταδίδει ένα βίντεο – γροθιά στο «στομάχι» της πολιτισμένης «Δύσης».