Από τότε που, το 1966, ένας ευφυής Σουηδός επιχειρηματίας είχε την ιδέα να φτιάξει μια χριστουγεννιάτικη γιγάντια κατσίκα για να προσελκύσει αγοραστές στο νότιο τμήμα της πόλης Γκέβλε, υπήρχαν πάντα κάποιοι που έκρυβαν έναν μικρό Νέρωνα μέσα τους και την πυρπολούσαν.

Φέτος, πάρθηκαν μέτρα. Η Κατσίκα του Γκέβλε έχει στηθεί στην πλατεία Castle της πόλης, με επιπλέον φράχτη ένα γύρω και με πρόνοια ασφαλείας επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Με την ελπίδα ότι, φέτος, δεν θα γίνει παρανάλωμα του πυρός.

Απαιτήθηκαν 1.000 ώρες δουλειάς για να ανεγερθεί η ύψους 12 μέτρων Gaevlebocken - αυτό είναι το όνομά της, στα σουηδικά - και είναι το μεγαλύτερο, από άχυρο, γλυπτό κατσίκας στον κόσμο.

Το ιστορικό των αποπειρών εναντίον της είναι μακρύ: έχει δεχθεί πάνω από 30 επιθέσεις στον μισό αιώνα εμφάνισής της. Την έκαψαν για πρώτη φορά το 1969, κατέρρευσε το 1972 «λόγω σαμποτάζ», τη «διέλυσαν σε κομμάτια» το 1978, της έβαλαν φωτιά πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή της το 1989, την πυρπόλησαν το πρωινό των Χριστουγέννων του 1995, χάκαραν την κάμερα της πριν εμπρηστές την ανάψουν το 2009.

Το 2001, Αμερικανός τουρίστας πήγε κατά πάνω της με τον αναπτήρα του, νομίζοντας ότι το κάψιμο της είναι τοπικό έθιμο (18 μέρες φυλακή και πρόστιμο - το οποίο δεν πληρώθηκε ποτέ). Το 2010, δύο έξυπνοι προσπάθησαν, με ελικόπτερο, να την κλέψουν.

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, ο λογαριασμός στο Twitter που είναι αφιερωμένος στη γιγάντια αχυρένια κατσίκα δείχνει ότι προς το παρόν η Gaevlebocken επιβιώνει, στο 51ο έτος ύπαρξής της. Πέρυσι, οι ενθουσιώδεις πυρομανείς βιάζονταν: έκαψαν τον σκελετό της από ξύλο πεύκου, λίγες ώρες μετά την ανέγερσή του!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters