ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τουρκοκύπριος ζητά πίσω την οικογενειακή περιουσία που εγκατέλειψαν πριν... 56 χρόνια!

Κύπρος: Τουρκοκύπριος ζητά πίσω την οικογενειακή περιουσία που εγκατέλειψαν πριν... 56 χρόνια!
AP images

Μια απίστευτη ιστορία έφτασε στις δικαστικές αίθουσες της Κύπρου. 

Για πρώτη φορά ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών καλούνται να αντιμετωπίσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης αστική αγωγή Τουρκοκύπριου που επικαλείται την περίοδο της Τουρκοανταρσίας προκειμένου να πετύχει, αφενός, την επιστροφή περιουσίας των γονιών του και αφετέρου, την καταβολή αποζημιώσεων από τη Δημοκρατία, με την απαίτηση στην αγωγή να αφορά πέραν των €2 εκατ., ως απότοκο της παράνομης κατοχής και εκμετάλλευσης της περιουσίας του, όπως ισχυρίζεται. Η επίμαχη περιουσία βρίσκεται στη Λευκωσία. Πρόκειται για μεγάλο διώροφο κτήριο με 18 καταστήματα που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού. Το κυρίως κτήριο μετατράπηκε σε τάξεις και τα καταστήματα σε σχολική αυλή. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο Τουρκοκύπριο, η ενοικιαστική αξία του κτηρίου ανέρχεται σήμερα στις €5.000 μηνιαίως.

Η αγωγή καταχωρήθηκε τον Απρίλιο του 2015 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας από Τουρκοκύπριο δικηγόρο, κάτοχο αγγλικής ιθαγένειας, που είναι ο διαχειριστής της περιουσίας των γονιών του. Η εκδίκαση της αγωγής ξεκίνησε πολύ σύντομα για τα δεδομένα στο κυπριακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και συγκεκριμένα το 2017, μετά από αίτημα του Τουρκοκύπριου για γρήγορη δίκη, παρουσιάζοντας στο Δικαστήριο ιατρικά πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου η μοναδική μάρτυρας που κατάφερε να εντοπίσει η Νομική Υπηρεσία, μετά από πολύ δυσκολία και επίπονες προσπάθειες, και η οποία μάρτυρας βίωσε τις διακοινοτικές ταραχές και διέμενε στην περιοχή Τακτ - ελ – Καλέ, όπως και ο Τουρκοκύπριος ενάγοντας με τους γονείς του.

Ο εντοπισμός της μάρτυρος ήταν αναπάντεχος και προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Το Δικαστήριο, με πρόσφατη ενδιάμεση απόφαση του, έκανε δεκτό το αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση και να καταθέσει ενώπιον του η εν λόγω μάρτυρας, η οποία κατά την επίδικη περίοδο ήταν 10 χρονών. Την υπόθεση χειρίζεται εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, η δικηγόρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Έλλη Φλωρέντζου.

Ειδικότερα, ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος με τον νομικό του σύμβουλο, το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Π. Ποιητής και Σία, διεκδικούν το κτήριο που σήμερα λειτουργεί το υπό αναφορά δημοτικό σχολείο διότι, όπως ισχυρίζονται, ο ενάγοντας και η οικογένεια του υποχρεώθηκαν να το εγκαταλείψουν τα Χριστούγεννα του 1963 με τις διακοινοτικές ταραχές, που ως γνωστό εξελίχθηκαν σε διακοινοτικές ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μοιράσουν τη Λευκωσία στα δύο. Δημιουργώντας, έτσι, τη λεγόμενη Πράσινη Γραμμή που εποπτεύουν από τον Μάρτιο του 1964 τα στρατεύματα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ.

cache_728x3000_Analog_medium_769086_1237883_2782019.jpg
Η επίμαχη περιουσία βρίσκεται στη Λευκωσία. Πρόκειται για μεγάλο διώροφο κτήριο με 18 καταστήματα που σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού.

Μεταξύ άλλων, στην αγωγή του ο Τουρκοκύπριος υποστηρίζει τα εξής:

- Λόγω των διακοινοτικών ταραχών του 1963 ο ίδιος, οι γονείς του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτήριο στο οποίο διέμεναν στην οδό Αντιγόνου, διότι συνόρευε με την ελληνική περιοχή και ως εκ τούτου κινδύνευαν οι ζωές τους.

- Ο ίδιος και η οικογένεια του μεταφέρθηκαν σε περιοχές που ελέγχονταν από τους Τουρκοκύπριους χωρίς να έχουν επικοινωνία με την περιοχή του σπιτιού τους. Υπήρχαν δολοφονίες και εκτελέσεις, αγριότητες και βιαιοπραγίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Το 1963 οι ελληνοτουρκικές διακοινοτικές διαφορές ήσαν σε έξαρση. Σκοτώθηκαν πολλοί, κυρίως εκείνοι που ζούσαν στη συνοριακή γραμμή. Επίσης, υπήρχε φανατισμός και μίσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων που δημιούργησε μια ατμόσφαιρα τρομοκρατίας και πανικού. Συνεπώς, ήταν αδύνατον, όπως υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος, να μείνουν εκεί.

- Το 1974 με την τουρκική εισβολή, παρέμεινε η ήδη δημιουργηθείσα και υπάρχουσα de facto συνοριακή γραμμή, η οποία επεκτάθηκε σε όλη την Κύπρο. Έτσι, ο ενάγοντας και η οικογένεια του, όπως αναφέρει στην αγωγή του, δεν μπορούσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Διευκρινίζοντας, παράλληλα, πως στα κατεχόμενα κανένα μέλος της οικογένειας του δεν κατέχει ελληνοκυπριακή περιουσία. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο, όλη η περιουσία της οικογένειας του βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές. Πέραν της περιουσίας για την οποίαν καταχωρήθηκε αστική αγωγή, τους ανήκουν τρία καταστήματα και ένα σπίτι στη συνοικία Ομεριέ, ένα κατάστημα στην οδό Ερμού, δύο χωράφια στον Αστρομερίτη, χωράφι στην Περιστερώνα, δύο χωράφια στην Ορούντα, χωράφι 20 σκάλες στον Λυθροδόντα και χωράφι στον Μαθιάτη.

- Από το 1963 η Κυπριακή Δημοκρατία χρησιμοποιεί το εν λόγω κτήριο χωρίς αυτό να υπάγεται στον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, χωρίς τη συγκατάθεση του και χωρίς να καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό για τη χρήση του. Όπως αναφέρει στην αγωγή του ο Τουρκοκύπριος, απευθύνθηκε στις Αρχές της Δημοκρατίας επανειλημμένα, από τον Νοέμβριο του 2012 και εντεύθεν, χωρίς ωστόσο να λάβει οποιανδήποτε απάντηση.

Μπορούσαν να επιστρέψουν, λέει η Κυπριακή Δημοκρατία

Η γραμμή υπεράσπισης του Γενικού Εισαγγελέα και του κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, όπως προβάλλεται στο Δικαστήριο, είναι ότι μέχρι και το 1974 λειτουργούσε κανονικά το κράτος και θα μπορούσαν ο ενάγοντας και η οικογένεια του να επέστρεφαν στην οικία τους στην οδό Αντιγόνου. Επειδή η Νομική Υπηρεσία δεν επιθυμούσε επ’ ουδενί την πολιτικοποίηση του ζητήματος, απέφυγε να παρουσιάσει ως μάρτυρες στο Δικαστήριο πολιτικούς και στρατιωτικούς. Καταβλήθηκαν προσπάθειες να εντοπιστούν πολίτες που έζησαν τα γεγονότα για να μαρτυρήσουν στο Δικαστήριο. Εγχείρημα το οποίο αποδείχθηκε παρά πολύ δύσκολο.

Ως εκ τούτου, η Νομική Υπηρεσία δήλωσε στο Δικαστήριο ότι δεν έχει άλλους μάρτυρες να παρουσιάσει. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε, αμέσως μετά προέκυψε μαρτυρία και με ενδιάμεση απόφασή του το Δικαστήριο αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση και να επιτρέψει την κατάθεση της μαρτυρίας ενώπιον του στις 11 Σεπτεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι στο Δικαστήριο κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, ως μαρτυρικό υλικό εκδόσεις εφημερίδων της επίμαχης περιόδου στις οποίες καταγράφονται οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για να επιστρέψουν στις οικίες τους οι Τουρκοκύπριοι.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της εν λόγω μάρτυρος, το Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφαση του.

philenews.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΟΚ: Βίασαν πασίγνωστο Έλληνα παρουσιαστή στις Σπέτσες

Βάσεις 2019: Απίστευτο - Πολιτικός μηχανικός με 845 μόρια!