ΚΥΠΡΟΣ

Ισραηλινο-κυπριακή «συνωμοσία» καταγγέλλει ο Έρογλου

Ισραηλινο-κυπριακή «συνωμοσία» καταγγέλλει ο Έρογλου

Για την εγκατάσταση ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο πιστεύει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ότι διαπραγματεύονται Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Έρογλου δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το κρατούν μυστικό. Δεν θα ξαφνιαστώ αν (οι Ελληνοκύπριοι) επιτρέψουν στους Ισραηλινούς να έχουν μια στρατιωτική βάση» στο νότιο τμήμα του νησιού.

«Πιστεύω ότι η νότια Κύπρος θέλει να το χρησιμοποιήσει σαν διαπραγματευτικό εργαλείο εις βάρος μας», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Ντερβίς Έρογλου είπε: «Ο Νετανιάχου ήρθε στο νησί γιατί έχουν αμοιβαία συμφέροντα» και συνέχισε: «Ο Νετανιάχου ήθελε να προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Πάφο, όμως δεν το έκανε λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, προφανώς ήθελε να στείλει ένα μήνυμα με την προσγείωση σε στρατιωτική βάση».

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και το Ισραήλ διαψεύδουν αναφορές ότι το Τελ Αβίβ θέλει να εγκαταστήσει στρατιωτική βάση στο νησί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, θα ήθελε το εβραϊκό κράτος μια ισραηλινή βάση στην Κύπρο για να προστατεύσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ από μια πιθανή τουρκική επίθεση.