ΚΥΠΡΟΣ

Δεν ανασκευάζει ο Μπαγίς παρά τις αντιδράσεις

Δεν ανασκευάζει ο Μπαγίς παρά τις αντιδράσεις

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού για θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς, περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση.

Ατυχή και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (TPK), Οζκάν Γιοργαντζίογλου, τη δήλωση Μπαγίς και ειδικά, όπως είπε, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι προσπάθειες για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, τις οποίες υποστηρίζει και η Τουρκία.

Ο κ. Γιοργαντζίογλου κάλεσε τον κ. Μπαγίς να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωση για ενσωμάτωση, επισημαίνοντας επίσης ότι η τουρκική πλευρά θα θεωρηθεί ως η αυτή που δεν επιθυμεί τη λύση.

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζή είπε ότι ο κ. Μπαγίς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά με τον τρόπο αυτόν, διαμηνύοντας ότι επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Είπε, ακόμη, ότι τη λύση στο Κυπριακό δεν θα την επιβάλει ο κ. Μπαγίς αλλά γι' αυτήν, θα αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της στάσης που τηρεί ο Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού από το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μέλη του συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην κατεχόμενη Λευκωσία και από εκεί πορεύτηκαν προς το «προεδρικό μέγαρο».

Επιμένει ο Μπαγίς

Ο Εγκεμέν Μπαγίς αναγκάστηκε σήμερα να κάνει διορθωτική δήλωση, όχι όμως ανασκευή.

«Με στενοχώρησε το γεγονός ότι κάποιοι στην Κύπρο (εννοεί κατεχόμενα) ορισμένοι που συμπαθούν τους Ελληνοκύπριους προσπάθησαν με την 'τσιμπίδα' να βγάλουν συμπεράσματα από τις δηλώσεις που έκανα» είπε ο Μπαγίς.

«Μοναδικός μας σκοπός είναι να υπάρξει μία λύση αποδεκτή από τις δυο πλευρές, και τον Ιούλιο να αναλάβει την προεδρία στην Ε.Ε. το ενωμένο κυπριακό κράτος. Αλλά αν δεν υπάρξει λύση, για μας είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος στο Λονδίνο τον ρώτησε αν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης και εκείνος απάντησε λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική λύση και συνέχισε ότι «αν δεν υπάρξει λύση, κανείς να μην περιμένει ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την ΤΔΒΚ. Δυστυχώς στην ΤΔΒΚ υπάρχουν πολιτικοί που θέλουν να εγκαταλείψει η Τουρκία την ΤΔΒΚ και επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικό όφελος από τα λόγια ενός υπουργού της μητέρας πατρίδας».