ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Βαρώσια: Εικόνες θλίψης! Παραδομένα στο χρόνο - Βεβηλώθηκαν οι ελληνικές περιουσίες

Κύπρος - Βαρώσια: Εικόνες θλίψης! Παραδομένα στο χρόνο - Βεβηλώθηκαν οι ελληνικές περιουσίες

Εκεί που ο χρόνος έχει σταματήσει - Εκεί που οι φωνές και τα κλάματα των Ελληνοκυπρίων που έχασαν τις περιουσίες και τους αγαπημένους τους, ηχούν ακόμα.

Θλίψη και οργή προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Περιουσίες εγκαταλελειμμένες και λεηλατημένες, ενώ Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έχουν υψώσει σημαίες, βεβηλώνοντας κάθε σφραγίδα Ελληνισμού.

Το σχέδιο του τουρκικού καθεστώτος είναι σε πλήρη εφαρμογή, με τις συνέπειες για τον Κυπριακό ελληνισμό να είναι για μια ακόμη φορά οδυνηρές, την ώρα που όλοι περιμένουν μια πιο δυναμική αντίδραση από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Κυπριακό: Ενημερώνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις ο Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις μετά το ρεσιτά προκλητικότητας Τουρκίας και ψευδοκράτους στην Κατεχόμενη Κύπρο.

Έντονη κινητικότητα για την ελληνική διπλωματία τα τελευταία 24ωρα, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ προχώρησαν σε προκλητικές ανακοινώσεις για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και έδειξαν τις προθέσεις τους στο Κυπριακό ζήτημα. Η αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου ήταν άμεση, όπως και της διεθνούς κοινότητας, καταδικάζοντας τις αυθαιρεσίες Τουρκίας και ψευδοκράτους, ζητώντας παράλληλα να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από το βράδυ της Τρίτης είναι, άλλωστε, σε εξέλιξη ένας διπλωματικός «πυρετός», με τον Νίκο Δένδια – αλλά και τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, να έχει συνεχείς επαφής με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη (22.07), αναμένεται να ενημερώσει και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα για όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα, και για τα επόμενα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στη «σκακιέρα».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Κύπρου – Ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα

Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων, ο κ. Δένδιας ταξίδεψε σε Ισραήλ και Κύπρο, όπου είχε συναντήσις με τους ομολόγους του. H τουρκική προκλητικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του Έλληνα υπουργού.

Ο κ. Δένδιας βρέθηκε σήμερα στη Λευκωσία, μετά τις εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού στην Κύπρο, την επομένη της παράνομης επίσκεψης του Ερντογάν στα κατεχόμενα, είναι εξόχως σημαντική.

Όπως μεταδίδει το sigmalive, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε την Ελληνική Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των νέων τετελεσμένων της Τουρκίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε, «πως οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν ως στόχο να προωθήσουν μιας άλλης μορφής λύση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Και πρόσθεσε «από χθες είχαμε ένα σημαντικό αριθμό επαφών σε διάφορα επίπεδα, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν».

Όπως είπε, «οι εξαγγελίες του Ερντογάν για την Αμμόχωστο, θα απασχολήσουν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Σημείωσε πως μαζί με τον κ. Δένδια αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, ενώ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η παρουσία του στην Κύπρο συμβολίζει τη δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια

«Αγαπητέ Νίκο,

Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής κυβέρνησης. Και να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού. Και επίσης, να σταθεί στο πλάι της Διεθνούς Νομιμότητας. Αυτό είναι που θα τονίσω και στη συνάντηση που θα έχω αργότερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη. Καθώς επίσης και με τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου. Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι.

Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο.

Η παραβίαση – το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά - δεν παράγει δικαιώματα. Αυτό το τόνισα ήδη στους συνομιλητές μου χθες και σήμερα, στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας, και την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών. Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια.

Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νέο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο. Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Και το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σκοπός μας σήμερα μαζί με τον φίλο μου τον Νίκο, είναι να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, σε όλα τα διεθνή πλαίσια και fora. Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας όπως πάντα θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Αξίες που μας διέπουν.

Ευχαριστώ πολύ.»

Δένδιας: Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση

Για την τουρκική επιθετικότητα και την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού συζήτησε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής τους, ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και «τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είχε μια «μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία» με τον Ισραηλινό ομόλογό του, «κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ». «Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις», τόνισε. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

«Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Επιστολή Δένδια στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριαν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο, σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων καθώς η Γαλλία έχει την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον τρέχοντα μήνα.

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ότι η εξαγγελία των τουρκικών αρχών αποτελεί μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του υπό διοίκηση των ΗΕ αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Υπενθυμίζει, ακόμη, ότι τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία, η Τουρκία κινείται προς ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μια στιβαρή απάντηση της Διεθνούς κοινότητας.

Σημειώνει ότι η κίνηση αυτή δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η παράνομη ενέργεια αυτή υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μια ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα την ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή εξέλιξη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.972 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 3 νεκροί σε 24 ώρες, στους 125 οι διασωληνωμένοι