ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Πόσα και πού είναι τα καταφύγια σε περίπτωση βομβαρδισμών

Κύπρος: Πόσα και πού είναι τα καταφύγια σε περίπτωση βομβαρδισμών
Yπάρχουν τρία είδη καταφυγίων
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 2.000 καταφύγια σε περίπτωση βομβαρδισμών

Με αφορμή τον εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το philenews μίλησε με τον Ανώτερο Λειτουργό Πολιτικής Άμυνας, Νικόλα Πάρη, ο οποίος ανέφερε ότι στην Κύπρο, οι πολίτες μπορούν να βρουν τα καταφύγια μέσω σχετικών πινακίδων, στις οποίες αναγράφεται η επιγραφή «Καταφύγιο Πολιτικής Άμυνας».

Όπως εξήγησε ο κ. Πάρη υπάρχουν τρία είδη καταφυγίων. Τα ιδιωτικά, τα οποία βρίσκονται σε ιδιόκτητες κατοικίες και αφορούν τους ένοικους του σπιτιού, τα κοινά καταφύγια, τα οποία βρίσκονται κάτω από πολυκατοικίες και είναι μόνο για τους ένοικους της κάθε πολυκατοικίες και τα δημόσια καταφύγια, τα οποία αφορούν κατοίκους περιοχών και έχουν χωρητικότητα μέχρι 200 άτομα. Για πληροφορίες σε σχέση με τα δημόσια καταφύγια, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 22403451.

Τα καταφύγια ή χώροι προστασίας είναι το βασικότερο μέτρο προστασίας αμάχων σε περίπτωση εχθροπραξιών.

Η δημιουργία καταφυγίων ξεκίνησε το 1999 με δύο βασικές επιλογές ενώπιον του κράτους.

Η πρώτη αφορούσε στη δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι οποίοι απαλλοτριώνονται για τον σκοπό αυτό.

Η δεύτερη αφορούσε στη δημιουργία καταφυγίων σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους. Μετά από μελέτη των δύο επιλογών αποκλείστηκε η πρώτη λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους.

Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέληξε στη δεύτερη επιλογή, η οποία παρείχε τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, με μαζικό μάλιστα τρόπο. Χιλιάδες πολίτες έδωσαν την συγκατάθεση τους για να μετατραπούν οι ιδιόκτητοι χώροι τους σε δημόσιους χώρους καταφυγίων.

Οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Πολιτικής Άμυνας, έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν πληροφορίες και μέτρα προστασίας.

Διαβάστε επίσης:

Κυπριακό: Επικίνδυνο λεκτικό ολίσθημα Λαβρόφ

Κυπριακό: «Η ΤΔΒΚ είναι πραγματικότητα» λέει ο Τατάρ για τις δηλώσεις Λαβρόφ