ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος - Ανδρέας Μαυρογιάννης: Με ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας

Κύπρος - Ανδρέας Μαυρογιάννης: Με ενδιαφέρει η προεδρία της Δημοκρατίας

«Ανακουφιστήκαμε», αλλά η επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, εξέπεμψε κι ένα σήμα κινδύνου, δήλωσε ο τέως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Υπάρχει η ανησυχία, και πρέπει να προβληματιστούμε για την άνοδο της ακροδεξιάς, σημείωσε, κι εξήγησε ότι αυτή η άνοδος προέρχεται από τα οικονομικά θέματα, την αστάθεια και την κρίση που πέρασε η Ευρώπη, καθώς και λόγω της μετανάστευσης. Έχει να κάνει, είπε, και με τον πολιτικό λόγο που έχει γίνει ξύλινος.

Κυπριακό και Ουκρανικό

Αναφορικά με το Ουκρανικό, ο Πρέσβης Α. Μαυρογιάννης δήλωσε πως οι εξελίξεις σπρώχνουν την ΕΕ σε μια επάνοδο της προσέγγισης για μια νέα αντίληψη της Ευρώπης που να ξεπερνά τα όρια της ΕΕ, περαιτέρω ενίσχυση, καθώς και περαιτέρω διαδικασία ολοκλήρωσης στον πολιτικό και τον στρατιωτικό τομέα. «Είναι δύσκολο», αλλά σημείωσε πως όλα πρέπει να οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, εκτιμά πως το Ουκρανικό επηρεάζει τις εξελίξεις, αφού η προσοχή έχει μετατοπιστεί στην Ουκρανία, με την διεθνή κοινότητα να ασχολείται μόνο με το ζήτημα αυτό και το όποιο ενδιαφέρον έχει εξανεμιστεί εντελώς. «Αν καταφέρουμε να ανοίξουμε μια χαραμάδα ελπίδας, να την εκμεταλλευτούμε να κάνουμε κάτι», υπέδειξε ο τέως διαπραγματευτής.

Ερωτηθείς για το πως πρέπει να προχωρήσει το Κυπριακό και αν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, εκτιμά ότι είναι καλό αν μη τι άλλο ως απάντηση στην επιμονή της τουρκικής πλευράς για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα. Νοουμένου ότι μένουμε πιστοί στην βάση λύσης που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σημείωσε.

Προεδρικές 2023

Στο προσκήνιο βρίσκεται το όνομα του τέως διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, μετά τις πληροφορίες που τον φέρουν στις επιλογές που εξετάζει το ΑΚΕΛ για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Κι αφού προηγήθηκε η παραίτηση του από την θέση του διαπραγματευτή. Ο ίδιος ο κ. Μαυρογιάννης -αν και χαρακτήρισε φυσιολογική την σύνδεση- είπε ότι δεν ισχύει το επιχείρημα αυτό, εξηγώντας πως «υπέβαλα την παραίτηση μου ένα μήνα πριν ως όφειλα, καθώς δεν υπάρχει αναφορά -αν και θα έπρεπε- ότι λήγει η θητεία μου με την λήξη της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχετικά με τις Προεδρικές του 2023, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του, εξηγώντας αναφορικά με το ΑΚΕΛ και ενδεχόμενη στήριξη προς τον ίδιο ότι «για να μπορεί κάποια υποψηφιότητα να είναι αξιόπιστη στην Κύπρο πρέπει να έχει σημαντική κομματική στήριξη». Εξήγησε, τέλος, ότι πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο να οδηγήσουμε τον τόπο σε κάτι καλύτερο, γιατί ο στόχος δεν είναι απλά η αλλαγή της διακυβέρνησης, τονίζοντας πως «δεν έχω φιλοδοξία για την εξουσία, ως εξουσία».