ΚΥΠΡΟΣ

Η Κύπρος αντιδρά στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Η Κύπρος αντιδρά στις νέες τουρκικές προκλήσεις

Οι αποφάσεις της Τουρκίας για παραχώρηση αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών σε περιοχές της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου.

Ο ίδιος καταδίκασε όλες τις παρανομίες και την προκλητικότητα της Τουρκίας και δήλωσε πως η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν μπορεί μια υπό ένταξη χώρα να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αυτό να γίνεται ανεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Όσον αφορά στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τις ενέταξε στον ευρύτερο σχεδιασμό για δημιουργία όξυνσης, ως αντίποινο για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, και για την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ακόμη πως σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα γίνει προσπάθεια ώστε να διαφυλαχτούν τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο ίδιο πνεύμα εμφανίστηκαν και ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει αμέσως στην προκλητική απόφαση της Τουρκίας.

Θα πρέπει είπε να ενημερώσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι αν τελικά η Τουρκία υλοποιήσει την απόφασή της, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναστείλει μονομερώς την ενταξιακή της πορεία.