ΚΥΠΡΟΣ

Διακήρυξη-καταγγελία για τη διακυβέρνηση Χριστόφια

Διακήρυξη-καταγγελία για τη διακυβέρνηση Χριστόφια

Αυστηρή κριτική ασκείται στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια στην 11σέλιδη Κοινή Διακήρυξη (προσχέδιο) των τεσσάρων κομμάτων του «ενδιάμεσου χώρου» για τις προεδρικές του 2013, το οποίο δημοσιεύει σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα ''Καθημερινή'' της Κύπρου, η οποία αναφέρει ότι το εξασφάλισε αυτούσιο.

Το προσχέδιο της Διακήρυξης θα τεθεί ενώπιον των αρχηγών των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων παρουσιάζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν φαίνεται ότι θέλει κάποιες αλλαγές, προφανώς για να κρατήσει ''ανοικτή την πόρτα'' διαλόγου και με το ΑΚΕΛ.

Τα τέσσερα κόμματα, στο έγγραφο το οποίο βασικά συνέταξε ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού αρχικά εκτιμούν την παρούσα κατάσταση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προχωρούν στις δικές τους εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επόμενη πενταετία.

«Δυστυχώς, η διακυβέρνηση που ολοκληρώνει σε μερικούς μήνες την πενταετή θητεία της δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια και επιτυχία σε αυτή την δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών», αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου της Κοινής Διακήρυξης.

Ως προς την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική της λεγόμενης ευελιξίας και οι μονομερείς `γενναιόδωρες προσφορές' της πλευράς μας, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν έστω στοιχειώδη ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά, ενώ, την ίδια ώρα, εγκλώβισαν την πλευρά μας σε προτάσεις που απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων
και των πολιτικών κομμάτων».

Προστίθεται ακόμη πως «η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 βρίσκεται δυστυχώς ενταφιασμένη και στη θέση της επανέρχεται μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, με το μανδύα της 'κυπριακής ιδιοκτησίας' λύσης».

Φυσικά δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στον ΟΗΕ και στον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και ο εντεταλμένος τους συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά την τουρκική αδιαλλαξία και τις απειλές της κατοχικής δύναμης και προσπαθούν να επιβάλουν στη διαδικασία στοιχεία τα οποία απορρίπτονται από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και του λαού», σημειώνεται στην Διακήρυξη.

«Το ίδιο καταθλιπτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας», όπως τονίζεται, ενώ για την εσωτερική διακυβέρνηση αναφέρεται πως «απογοητευτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση σε μια σειρά από θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Σημαντική αναφορά γίνεται και στη Διακήρυξη για τους Θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Ιδεοληψίες, εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατειακών και κομματικών συμφερόντων, αναξιοκρατικές πρακτικές, στείρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις αλλά και παθογένειες των πολιτικών δομών έχουν πλήξει την αξιοπιστία πολιτικού συστήματός μας και έχουν απομακρύνει τους πολίτες από τις παραδοσιακές δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες αφήνουν αδιάφορους όλο και περισσότερους συμπολίτες μας οι οποίοι προτιμούν να απέχουν από αυτές», τονίζεται στη Διακήρυξη.

Τα τέσσερα κόμματα ζητούν την απόσυρση των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια.

«Ζητούμε επιτακτικά την άμεση απόσυρση απαράδεκτων προτάσεων όπως είναι η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία με εκτελεστική εξουσία, η πρόταση παραμονή 50.000 εποίκων, οι προτάσεις στο περιουσιακό, η πρόταση για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, καθώς επίσης και απόσυρση του Περιγράμματος Λύσης που έχει καταθέσει πρόσφατα η πλευρά μας στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζεται συγκεκριμένα στη Διακήρυξη.

Επίσης, τα τέσσερα κόμματα εισηγούνται μια νέα στρατηγική και επισημαίνουν ότι σημαντικά σημεία αναφοράς για τη διαμόρφωση αυτής τη νέας στρατηγικής αποτελούν:
• οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και ιδιαίτερα το Κοινό Ανακοινωθέν της συνεδρίασης της 18ης Σεπτεμβρίου 2009
• τα ''18 σημεία'' του Τάσσου Παπαδόπουλου
• η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι της 15ης Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς
• η απόρριψη των χρονοδιαγραμμάτων και της οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας καθώς επίσης και η απόρριψη της διεξαγωγής διευρυμένων συνομιλιών''.

Στη Διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων επισημαίνονται, πέραν του Κυπριακού, και άλλοι επτά τομείς. Οικονομία, Παιδεία, Υγεία, Φυσικό Αέριο και Ενεργειακή πολιτική, Ε.Ε., Κράτος και Θεσμοί καθώς και Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη.