ΚΥΠΡΟΣ

Η πρώτη δόση στην Κύπρο μέσα Δεκεμβρίου

Η πρώτη δόση στην Κύπρο μέσα Δεκεμβρίου

Η Κύπρος θα μπορέσει να λάβει την πρώτη δόση από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Βάσος Σιαρλή, οπως μεταδίδει το Stockwatch.

Ο κ. Σιαρλή στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη βουλή, διαβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στις 20 Οκτωβρίου και σε αυτόν θα αντανακλάται η συμφωνία που θα επέλθει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Ο κ. Σιαρλή παραδέχθηκε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί η κάθοδος του κλιμακίου της τρόικας στην Κύπρο γεγονός το οποίο, όπως είπε, δημιουργεί ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κάθοδος εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου.

«Η διαδικασία», είπε, «που ακολουθείται είναι η ίδια όπως και με άλλες χώρες», προσθέτοντας ότι «στην περίπτωση της Ισπανίας το μνημόνιο υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου και ο καθορισμός του ακριβούς ποσού μόλις την προηγούμενη Παρασκευή».

Μπορεί, σημείωσε, να συμφωνηθεί το μνημόνιο και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης του ποσού που θα χρειαστεί η Κύπρος.

Εξήγησε ότι η συμφωνία με την τρόικα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup το οποίο θα την εξετάσει στην επόμενη συνεδρία του.